49 platser med PFAS har hittats i Småland – tros vara toppen på isberg

Publicerad

De tre småländska länen har kommit olika långt med att kartlägga platser förorenade med PFAS-kemikalier. Hittills har 49 platser identifierats, men det finns närmare 1200 platser till i Småland som misstänks vara förorenade av PFAS. De visar ett examensarbete som LNU-studenten Richard Andersson i Ljungby har gjort.

I Jönköpings län har myndigheterna hittat 19 platser och i Kalmar län 27. I Kronobergs län har det inte gjorts någon inventering på länsnivå, utan där är det bara Växjö kommun som identifierat tre platser. Brandövningsplatsen Nothemmet utanför Växjö är en av de tre platserna, och där har kommunen beslutat att satsa 30 miljoner på sanering.

– På de flesta av de här platserna har det använts brandsläckningsskum. De platserna är lättast att ta reda på, säger Richard Andersson. 

Närmare 1200 misstänkt PFAS-förorenade platser 

De 49 platserna som myndigheterna identifierat tros dock bara vara toppen på ett isberg. Sammanlagt 1200 platser i de tre Smålandslänen misstänks vara förorenade av PFAS. Det handlar om 544 industrier och 643 deponier med avfall. 

– Förr i tiden så sorterade man inte sopor utan de hamnade i hög. Alla gamla deponier har fått ett lager jord över sig och några tallar planterade. Sedan låtsas man som att de inte finns. 

Hur vet man att det finns PFAS på deponier? 

– PFAS finns i många produkter som regnjackor, förpackningar och gammalt smink. Även om man inte gjort några provtagningar, så vet man i princip att det finns där. 

Mycket forskning pågår 

Richard Andersson började intresseras sig för PFAS när han läste miljövetenskap på Linnéuniversitetet, mycket på grund av att han upptäckte att kunskapen hos kommunerna var låg. Men också för att det är mycket som händer inom området just nu. 

– I princip alla rapporter jag läste var från de senaste åren. För tio år sedan fanns det bara mellan 20 och 30 vetenskapliga artiklar. Sedan har det helt plötsligt skrivits mellan 80 och 90 vetenskapliga artiklar per år istället, berättar han.

Hör mer om PFAS-föroreningarna i videoklippet ovan.

Vad är PFAS?

PFAS är samlingsnamnet för en grupp som idag består av över 4 700 ämnen. PFAS-ämnena har egenskapen som bland annat innebär att de är vattenavvisande, oljeavvisande och tål höga temperaturer. Det användes tidigare i brandskum, men också mycket annat som vi använder i vår vardag som vattenavvisande kläder, stekpannor och smink. 

PFAS-ämnena är extremt svårnedbrytbara och misstänkt farliga för både människor och miljö. Det är bara ett fåtal av dem som konstaterat skadliga och därför förbjudits. Enligt Kemikalieinspektionen finns det dock starka skäl att betrakta alla PFASS-ämnen som hälsofarliga.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.