Saneringskostnaderna av PFAS kan skena iväg om gränsvärdena sänks

Publicerad

Räddningstjänstens övningsområde Nothemmet utanför Växjö är kraftigt förorenad av PFAS-kemikalier. Nyligen beslutade kommunfullmäktige i Växjö att satsa ytterligare 20 miljoner på sanering av området, men kostnaderna kan bli betydligt högre.

– Vi har fått kännedom om hur mycket PFAS som finns i området och då är det viktigt att vi tar det här ansvaret och avsätter 20 miljoner. Vi har tidigare avsatt 10 miljoner, så nu har vi 30 miljoner, men i dagsläget vet vi inte vart vi landar, säger Iréne Bladh (M), ordförande för direktionen Värends räddningstjänst. 

Gränsvärdena utreds 

SGI, Statens geotekniska institut, håller på att utreda om gränsvärdena för PFAS i mark och grundvatten ska sänkas. 2015 tog SGI fram preliminära riktvärden för PFAS, men sedan dess har kunskapen om PFAS fördjupats.  

Växjö

– Gränsvärdena kommer förmodligen att sänkas och då kommer vi få ännu fler områden som blir markerade som röda här ute och det skulle betyda att vi behöver göra ännu mer åtgärder, säger Iréne Bladh (M).

Undersökningsresultatet för jord. De röda områdena är kraftigt förorenade av PFAS. Foto: ur Swecos rapport

På uppdrag av kommunen har konsultföretaget Sweco gjort en utredning av brandövningsområdet. De har utgått från de riktlinjer som finns idag och rödmarkerat de områden som är kraftigt förorenade. De har också tagit fram sex olika åtgärdsförslag som kostar mellan 15 och 90 miljoner. 

Hur mycket kommer de 30 miljonerna att räcka till? 

– Det vet vi inte i dagsläget. Det är jättesvårt att säga hur vi kommer att landa rent ekonomiskt.

”Inte ha för bråttom”

Det pågår mycket forskning om PFAS och saneringsarbete, så därför tycker Iréne Bladh (M) att man ska skynda långsamt.

–  Vi ser att det är utveckling varje dag på det här området. Det händer saker hela tiden. Det gäller att vi inte har för bråttom utan att vi inväntar och ser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet