Brandmän som övar på att släcka bränder på övningsområdet Nothemmet utanför Växjö. Marken är kraftigt förorenad av PFAS.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Övningsplatsen Nothemmet utanför Växjö används till olika brandövningar. Nu visar nya mätningar att marken är kraftigt förorenad av PFAS. Se mer i klippet Foto: SVT

Brandövningsplats utanför Växjö är kraftigt förorenad av PFAS

Publicerad

Brandövningsplatsen Nothemmet utanför Växjö har förgiftats av PFAS-kemikalier och det finns risk att de hälsofarliga ämnena sprids till bland annat Norra Bergundasjön om inget görs. Nu ska det genomföras en omfattande riskvärderingsprocess.

Konsultföretaget Sweco har gjort en utredning av övningsområdet på uppdrag av kommunen. De har gjort borrningar och mätningar i marken och rapporten visar att flera områden är kraftigt förorenade. Nästa steg är nu att göra en riskbedömning. 

– En risk är till exempel att PFAS skulle kunna sprida sig till sjöar och tas upp av fisk, som vi sedan äter, säger Roger Petersson, förbundschef på Värends räddningstjänst. 

Växjö

PFAS i brandskum

PFAS är ett samlingsnamn för kemikalier som bland annat använts i brandsläckningsskum. Det är bara ett fåtal PFAS-ämnen som har konstaterats farliga för hälsan och som därför har förbjudits, men enligt Kemikalieinspektionen finns starka skäl att betrakta alla PFAS-ämnen som hälsofarliga.

Nyligen presenterades ny forskning som visar att PFAS ökar risken för infektioner och försvagar immunförsvaret.

Innan hälsoriskerna blev kända så övades det flitigt med brandskum på övningsområdet Nothemmet. 

– Under 90-talets andra hälft och fram till 2000-talet, så övade vi mycket med det här skummet, men vi har inte gjort det på senare år, säger Roger Petersson. 

Används brandsläckningsskum idag? 

– Idag använder vi främst vatten när vi släcker bränder. Dock har vi brandskum kvar på våra bilar och det är ifall till exempel en tankbil med bensin skulle ta eld inne i ett samhälle. Då måste vi kunna släcka. Men vi strävar efter att bara använda vatten, för det är det mest miljövänliga.

Sex olika åtgärdsalternativ

Nyligen beslutade politikerna i kommunfullmäktige i Växjö att ge Värends räddningstjänst ytterligare 20 miljoner kronor för sanering av området. Sedan tidigare har Värends räddningstjänst fått 10 miljoner som är öronmärkta till PFAS åtgärder. 

I utredningen rekommenderar Sweco att åtgärder görs och de har tagit fram sex olika åtgärdsalternativ som kostar från 15 miljoner till 90 miljoner.

– Förslagen går från att inte göra någonting alls till att göra en totalsanering. Vi kommer nu göra en riskbedömningsprocess, för att ta reda på hur det kan sprida sig, säger Roger Petersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet