• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ola Kronkvist är chef på polisutbildningen i Växjö. Foto: TT/Linnéuniversitetet

Nya polisskolor ger fler tomma stolar på utbildningen i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Till våren startar två nya polisutbildningar i södra Sverige. “Med facit i hand så behövs inte två nya lärosäten just nu” säger Ola Kronkvist som är chef på polisutbildningen i Växjö.

– Att det startar nya utbildningar i Malmö och Borås gör att vi får fler tomma stolar i Växjö än tidigare. En av konsekvenserna blir minskade intäkter, säger Ola Kronkvist som är chef på polisutbildningen i Växjö. 

Enligt rekryteringsmyndigheten har 771 studenter erbjudits en plats på en av landets fem polisutbildningar. 207 av dem erbjuds en plats på utbildningen i Växjö, vilket är närmare 60 studenter färre än vad Linnéuniversitetet planerat för. 

– Med facit i hand så hade två nya lärosäten inte behövts just nu. Men det visste man ju inte när beslutet fattades, säger Ola Kronkvist. 

Fyller inte platserna

Regeringen har gett Polismyndigheten i uppdrag att öka antalet polis- och civilanställda med ytterligare 10 000 personer till 2024. För att nå målet startas två nya polisutbildningar till våren. 

– Parallellt med detta lyckas inte rekryteringen att fylla alla utbildningsplatser. Det kommer nog hamna på närmare 200 tomma platser på utbildningarna i landet till våren, tror Ola Kronkvist. 

Det är många som söker till polisutbildningarna. 11 588 personer sökte till intaget till våren. Av dessa är det alltså bara 771 personer som klarat alla tester och antagits. 

– Med antagningskraven som gäller får man inte fram fler studenter, säger Ola Kronkvist. 

På sikt bra med fler lärosäten

Av de 207 studenter som erbjudits plats i Växjö är det ännu inte klart hur många som kommer att tacka ja till sin plats. 

– Normalt sett har vi ett bortfall på 20 procent av dem som erbjuds en plats.

Men på sikt tror Ola Kronkvist att det kan bli bra med fler lärosäten. Bara rekryteringen sker på en jämn nivå, eftersom det är svårt att hantera stora studentsvängningar. 

– Blir det bara jämnt så kan det vara bra och vi får möjlighet att samverka med Malmö och Borås kring lärare och utrustning. Det kan alla dra nytta av, avslutar Ola Kronkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.