Enligt ett pressmeddelande från Region Kalmar har SKR och Sobona (de kommunala företagens arbetsgivarorganisation) beslutat att aktivera krislägesavtalet i Region Kalmar län. Anledningen till aktiveringen är en omfattande och avgörande påverkan på personalförsörjningen.
– Region Kalmar län har provat alla möjligheter för att säkra bemanningen utifrån det vanliga kollektivavtalet. SKR och Sobona har därför beslutat att aktivera krislägesavtalet i Region Kalmar län, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och i Sobonas föreningsstyrelse i pressmeddelandet.
Krislägesavtalet tillämpas endast för medarbetare som arbetsgivaren beslutar ska arbeta i krisläget. Region Kalmar län har i begärt krislägesavtal för arbete inom anestesi- och intensivvårdskliniken på Länssjukhuset i Kalmar.
Aktivt i januari men användes aldrig
Senast Region Kalmar aktiverade krislägesavtalet var i januari 2021. Det var då aktivt i några veckor, men användes aldrig. Krislägesavtalet medger rejält högre ersättning kombinerat med längre arbetspass.
Att krislägesavtalet aldrig användes förra gången, trots hög belastning har kritiserats av personal. Region Kalmar har inte heller gett sjukvårdspersonalen några extra risktillägg eller liknande, istället fick medarbetarna ett digitalt tack-mejl och ett erbjudande om 15 minuters massage.
FAkta krislägesavtalet:
- Avtalet aktiveras av arbetsgivarparterna SKR och Sobona.
- Krislägesavtalet reglerar medarbetarnas anställningsvillkor och ersättningar vid en krissituation.
- Månadslön eller timlön utges. Därutöver utges en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme.
- Krisersättningen förhöjs till 150 procent av lönen per timme vid uttag av särskild nödfallsövertid.
- Arbetstidslagen har ersatts av bestämmelser i kollektivavtalet som är specialanpassade utifrån krissituationen.
- Det ordinarie arbetstidsmåttet är 48 timmar per vecka under en beräkningsperiod om maximalt 4 veckor.
- En särskild nödfallsövertid kan tas ut utöver den ordinarie arbetstiden.
- Anpassade regler för dygns- och veckovila.
- Krislägesavtalet kan aktiveras för arbetsgivarens hela verksamhet eller för viss del av verksamhet.
- Krislägesavtalet omfattar samtliga 1,2 miljoner medarbetare i kommuner och regioner, bland annat personal inom sjukvård, omsorg, skola, infrastruktur och räddningstjänst.
Källa: SKR