Sjuksöterskan Alexander Johansson och undersköterskan Fereshte Ahmadi jobbar med covidpatienter. De fick ingen extra ersättning när de jobbade extra och övertid. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Personalen ville ha risktillägg – fick 15 minuters massage

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på länssjukhuset i Kalmar som jobbar med covidpatienter har jobbat extra, övertid och obekväma tider under snart ett års tid. Men när många andra regioner väljer att kompensera covidvården med lönetillägg – då fick personalen i Kalmar ett digitalt tack och 15 minuter massage.

– Jag tycker det är skitdåligt, säger Alexander Johansson, sjuksköterska på en av covidavdelningarna på länssjukhuset i Kalmar.

Han och undersköterskan Fereshte Ahmadi, som är fackligt aktiva, har tagit upp frågan om extra risktillägg eller annan ersättning till personal som jobbar med covidvården till sjukhusledningen. Man har hänvisat till andra regioner, som exempelvis Region Jönköping, som valt att ersätta covidpersonal med lönetillägg på 4000 kronor.

Men svaret de fick av arbetsgivaren väckte irritation.

Risktillägg för arbete med covidpatienter kommer inte att användas inom region Kalmar. Att ge sjukvård till covidpatienter anses vara en del av regionens uppdrag” svarade företrädare för sjukhusledningen i ett mejl.

Istället fick medarbetarna ett digitalt tack-mejl och ett erbjudande om 15 minuters massage.

– Jag tycker att det är skitdåligt, vi hade hoppats att det hade funnits större dialog mellan oss på golvet och ledningen och styrning. Det gäller det mesta, inte bara ersättning utan hur det fungerar med personalen och i vilka steg vi ska öppna upp en ny avdelning, säger Alexander Johansson.

Krislägesavtal användes inte

De senaste månaderna har varit tuffa. Länssjukhuset öppnade upp ytterligare en covidavdelning i julas och de inlagda översteg under en period över 60 personer. Personalen fick ta många extrapass och övertid för att få det att gå ihop. Det krislägesavtal som aktiverades i början på januari och som medger rejält högre ersättning kombinerat med längre arbetspass användes aldrig, enligt källor till SVT.

Fereshte Ahmadi anser att personalen borde kompenseras utöver den vanliga övertidsersättning och OB som ges.

– Det är orättvist, det känner vi alla i avdelningen. Och det intressanta är att vi jobbar på samma sätt med covidpatienter i Kalmar som alla andra gör hela landet men vi får inte ersättning som många andra får, säger hon.

SVT har sökt hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist, som ber att få återkomma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.