Simon Gustafsson och Anna Wägbring vill göra det snabbare för ungdomar att få hjälp. Foto: SVT/Jonatan Börjesson

Metod mot gängkriminalitet ska hjälpa unga i Torsås

Uppdaterad
Publicerad

”SSPF” är namnet på det nya samarbetet mellan Skola, Socialtjänst, Polis och Fritid i Torsås kommun. Tillsammans ska en större samverkan ge unga snabbare insatser än tidigare.

Metoden har tidigare använts i Göteborg, då primärt för att motverka gängkriminalitet. I Torsås fokuserar man istället på ungdomar i högstadieåldern.

– Vi märkte att det var mycket buskörning, mopedister utan hjälm, alkohol och skadegörelse, och vi insåg att mycket grundar sig i skolan, säger Simon Gustafsson, ungdomspedagog.

Ger unga hjälp tidigare

Arbetet går ut på att personal från skola, socialtjänst, polis och fritidsgården träffas regelbundet för att diskutera vilket insatser som kan göras för personer som man vet har problem. Och syftet är att de ska ge ungdomar hjälp tidigt, innan problemen växer.

– Vi försöker skapa samverkan genom samtycke med föräldrar, för att kunna göra åtagandeplaner för eleverna, så de kan må bättre både i skolan och på fritiden, säger Anna Wägbring, folkhälsosamordnare.

Hamnar rätt direkt

Vilka insatser som sedan görs kan variera. Ofta kan det handla om samtal med personen, och olika sorters handlingsplaner. Hon menar att det tidigare ofta tagit för lång tid att skicka runt ärenden mellan organisationerna. Genom den operativa gruppen som nu tillsatts så ska ärenden hamna hos rätt person direkt, och åtgärder ska kunna tas mycket snabbare.

– Tidigare har vi löst det mer inom respektive organisation, säger Anna Wägbring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.