Här lyfts bränslepatronerna upp ur bränslebassängen på O2:an. Personal spolar av patronerna och kontrollerar så att de inte är kontaminerade. Därefter plastas patronerna in och placeras i transporttuber, innan det är dags för transport till O3. Foto: OKG

Allt bestrålat bränsle har lämnat kärnkraftverket O2

Uppdaterad
Publicerad

Allt bestrålat bränsle från kärnkraftverket Oskarshamn 2 har nu transporterats till Clab, det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle. En viktig milstolpe i avvecklingsarbetet, enligt kärnkraftsbolaget OKG.

OKG:s avvecklingsavdelning håller på och tömmer Oskarshamn 1 (O1) och O2 på bränsle. Detta för att kunna påbörja den storskaliga nedmonteringen och rivningen av anläggningarna omkring år 2020.

— I veckan transporterades den sista behållaren med använt, bestrålat bränsle från O2 till Clab, berättar Andreas Roos, avvecklingschef på OKG.

Kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn

LÄS MER: Nedlagtkärnkraftverk i Oskarshamn ska förvara känsligIT-information

— Samtidigt pågår ett arbete med att bygga om det färska bränsle som finns kvar i anläggningen, för att det ska kunna användas på O3, förklarar Andreas Roos i ett pressmeddelande.

Stängningsbeslut

Totalt handlar det om 430 patroner med färskt bränsle som var tänkta att användas när O2 skulle återstartas efter det moderniseringsprojekt som pågick när stängningsbeslutet kom år 2015.

LÄS MER: Kärnkraftsreaktorernai Oskarshamn tas ur drift

— Efter att vi hade fått stängningsbeslutet tog vi kontakt med bränsleleverantörerna för att utreda olika alternativ för det färska bränslet som fanns kvar i anläggningen. Det alternativ som visade sig vara bäst och långsiktigt mest kostnadseffektivt var att bygga om bränslepatronerna för att passa O3, förklarar Andreas Roos.

Om tidsplanen kan hållas kommer O2 att vara helt tömd på bränsle vid årsskiftet 2018-2019.

Inom kort inleds även arbetet med att transportera använt kärnbränsle från O1 till Clab (som ligger i närheten av kärnkraftverken i Oskarshamn).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn

Mer i ämnet