Dokumentären om Josefin Nilsson har nått en storpublik på SVT-Play. Foto: TT/SVT

Kvinnojouren märker Josefin Nilsson-effekt

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s uppmärksammade dokumentär om Josefin Nilsson så har kvinnojouren Blenda i Växjö och Kalmar fått samtal från personer som vill engagera sig i den ideella verksamheten.

SVT:s dokumentär ”Josefin Nilsson – älska mig för den jag är” har nått storpublik på SVT Play och i efterspelet har en debatt blossat upp kring våld i nära relationer. Dokumentären handlar bland annat om Josefin Nilssons förhållande med en man som dömts för misshandel av henne.

Kvinnojouren i Kalmar har de senaste dagarna fått samtal från personer som vill engagera sig, något som annars inte är helt lätt.

– Annars brukar vi få kanske ett samtal per kvartal så det här känns jättebra att de ringer och mejlar på eget bevåg. Vi brukar få annonsera efter folk annars och ha olika event för att locka folk, säger Gerd på kvinnojouren i Kalmar, som inte vill gå ut med sitt efternamn.

Positivt att någon berättar

Även i Växjö har kvinnojouren Blenda märkt av ett ökat intresse.

– Vi har sett ett ökat flöde på vår Facebook-sida och fler har hört av sig och sagt att de vill bli volontärer, säger Caroline Coucher, verksamhetsledare för kvinnojouren Blenda i Växjö.

På kvinnojouren jobbar de med kvinnor varje dag som blivit misshandlade av män, men som inte får sina röster hörda. Att det finns ett ökat intresse för verksamheten efter dokumentärer i tv är det därför dubbla känslor kring.

– Det är viktigt att personer vågar berätta sin historia för att fler ska göra det, vi kan ändå säga att det är positivt när det kommer till ytan, säger Caroline Coucher.

Män tar avstånd

Efter dokumentären har bland andra Morgan Alling, Peter Jöback och Alexander Karim gått och uttryckt sin sorg och vrede över sångerskans öde. Alexander Karim startade ett upprop där han lovar att aldrig mer arbeta med män som dömts för våld mot kvinnor i kulturvärlden.

I det här fallet, efter dokumentären på SVT, har det skett något nytt, menar Caroline Coucher.

– Det är en ny trend att männen är med, att män vågar sätta gränser mot andra män.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.