• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör OKG:s vd Johan Lundberg svara på hur man tänker på säkerheten när över tusen utomstående arbetare tas in på kärnkraftverket – i klippet ovan. Foto: OKG

OKG i Oskarshamn får högsta betyg av Strålsäkerhetsmyndigheten

Uppdaterad
Publicerad

I årets utvärdering av hur väl svensk kärnteknisk verksamhet uppfyller grundläggande krav på strålsäkerhet, får OKG högsta betyg. Det är en höjning från förra årets betyg, och även det högsta som getts till ett svenskt kärnkraftverk i aktiv drift.

Strålsäkerhetsmyndigheten har granskat av anläggningen och verksamheten, och bedömt hur väl OKG uppfyller kraven och reglerna för svensk kärnteknisk verksamhet.

– Jag är både stolt och glad över det här kvittot på att alla medarbetares insats verkligen ger resultat. Strålsäkerheten kommer alltid i främsta rummet och tillsammans har vi alla bidragit till detta, säger Johan Lundberg, VD för OKG.

Enligt Johan Lundberg är en väl genomförd nermontering en förutsättning för möjligheten att bygga ny elproduktion på OKG.

– Vi har en anläggning, O3, i drift, som ger Sverige inte bara stora mängder fossilfri el, utan bidrar med en rad systemtjänster för stabiliteten i det svenska elsystemet. Samtidigt monterar vi ner och river våra stängda anläggningar O1 och O2, säger han.

KLIPP: OKG vill forska på framtidens kärnkraft – ska smälta bly för kylning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet ovan OKG:s vd, Johan Lundberg berätta om vad han tror om framtiden för kärnkraften i Oskarshamn. Foto: Blykalla/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.