• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Häljestorp i Vänersborgs kommun, Västra Götalands län. Det brinner i sopor på en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att undvika röken. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Två kvinnor står bredvid varandra och tittar in i kameran. Blå himmel bakom dem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lotta Axelsson och Inger Granfeldt campar på naturistcampingen utanför Löttorp. De tycker att det är mer socialt umgänge bland naturisterna än vad det är på resten av campingen. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Ölands första naturistcamping – här campar naturister och påklädda sida vid sida

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges första naturistcamping i befintlig campingverksamhet har varit igång några veckor, men under onsdagen skedde den officiella invigningen. På campingen finns numer en naturistdel sida vid sida med den vanliga ordinarie campingen.

Fredrik Fredriksson på Wikegårds camping tror att en naturistdel på befintliga campingar är framtiden.

– Med tanke på klimatförändringarna så kommer det snart vara ohållbart för naturister att semestra kring Medelhavet där temperaturerna ofta ligger på närmare 40 grader. Jag tror att fler kommer söka sig till norra Europa och att då Öland skulle kunna vara ett intressant resmål, säger Fredrik Fredriksson

Finns en efterfrågan

Naturistdelen av campingen har varit öppen i några veckor och på den stora gräsytan står en handfull husbilar och husvagnar utspridda. På sikt kommer planteringar att skapa ett visst mått av skydd från insyn från resten av campingen.

– Det finns helt klart en efterfrågan på den här typen av camping. Vi har haft gäster redan den första tiden, säger Fredrik Fredriksson.

”Pryda svenskar”

Kan du förstå dem som är negativa till den här typen av initiativ?

– Nej, jag kan faktiskt inte det. Vi svenskar är rätt pryda av oss och det är dags att vi släpper lite på det kan jag faktiskt tycka.

Hör naturisterna Lotta Axelsson och Inger Granfeldt berätta om hur det är att campa intill påklädda i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.