Begreppet Sörby Borg nämns av den öländske prästen Nicholaus Vallinus i hans avhandling ”Om Öland” 1703. Men någon tydlig plats för borgen beskrivs inte, och trots många försök har fornborgen inte återfunnits. Inte förrän arkeologen Jan-Henrik Fallgren fann borgen nu.
Den troliga anledningen är att man letat på fel ställe. Byn Sörby ligger nämligen drygt en mil från fyndplatsen.
– Marken här tillhörde Sörby under 1700-talet, säger Jan-Henrik Fallgren.
Mytisk offerplats
Fornborgen ligger strax väster om Bredsättra på ett område som kallas Kvinnön, som också var en ö innan Skedemosse började dikas ut för 400 år sedan.
– Det som är speciellt och spännande är att man kan se att här har det funnits en fornborg på en, förmodligen helig, ö i en helig sjö där man offrat till gudarna i nästan 2000 år, säger Jan-Henrik Fallgren.
Gratulationer från hela världen
När det blev känt i arkeologiska kretsar att Fallgren funnit borgen var många skeptiska. Men han lät undersöka området med markradar och kunde konstatera att det ligger ett stort antal husgrunder radiellt längs muren – precis som i andra fornborgar på ön. Det tystade kritikerna.
– Jag har fått en massa gratulationer från kollegor runt om i Sverige och Skandinavien – och världen faktiskt, säger Jan-Henrik Fallgren.
– Att man nu kan hitta en ny fornborg här på ön är på många sätt sensationellt.