På bilden syns konturerna av Sörby Borg. Bredsättra kyrka skymtar i ovan. Arkeologen Jan-Henrik Fallgren är den som upptäckte den sedan länge ”försvunna” fornborgen. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: Jan-Henrik Fallgren (flygfotot) och SVT

Arkeologisk sensation – Ölands största fornborg hittad

Uppdaterad
Publicerad

Borgen – som varit lite av en myt – finns omnämnd i en skrift från tidigt 1700-tal. Sedan dess har den inte synts till, trots att många arkeologer sökt efter dess plats. 

Nu har forskaren Jan-Henrik Fallgren hittat Ölands största fornborg, Sörby Borg. Något av en arkeologisk sensation. 

Begreppet Sörby Borg nämns av den öländske prästen Nicholaus Vallinus i hans avhandling ”Om Öland” 1703. Men någon tydlig plats för borgen beskrivs inte, och trots många försök har fornborgen inte återfunnits. Inte förrän arkeologen Jan-Henrik Fallgren fann borgen nu.

Den troliga anledningen är att man letat på fel ställe. Byn Sörby ligger nämligen drygt en mil från fyndplatsen.

– Marken här tillhörde Sörby under 1700-talet, säger Jan-Henrik Fallgren.

Mytisk offerplats

Fornborgen ligger strax väster om Bredsättra på ett område som kallas Kvinnön, som också var en ö innan Skedemosse började dikas ut för 400 år sedan. 

– Det som är speciellt och spännande är att man kan se att här har det funnits en fornborg på en, förmodligen helig, ö i en helig sjö där man offrat till gudarna i nästan 2000 år, säger Jan-Henrik Fallgren.

Gratulationer från hela världen

När det blev känt i arkeologiska kretsar att Fallgren funnit borgen var många skeptiska. Men han lät undersöka området med markradar och kunde konstatera att det ligger ett stort antal husgrunder radiellt längs muren – precis som i andra fornborgar på ön. Det tystade kritikerna. 

– Jag har fått en massa gratulationer från kollegor runt om i Sverige och Skandinavien – och världen faktiskt, säger Jan-Henrik Fallgren. 

– Att man nu kan hitta en ny fornborg här på ön är på många sätt sensationellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.