Två mäns från Öland döms till fängelse efter att ha tillverkat 3D-vapen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du männens egna filmer från Öland när de provskjuter de 3D-printade pistolerna. Foto: polisens förundersökning

Ölänningar tillverkade 3D-pistoler hemma i verkstaden – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

De två vapensmederna från Öland hade planer på att sälja vidare de egentillverkade 3D-pistolerna till kriminella och ”göra fina pengar”, enligt kammaråklagare Lise Lotte Norström. Men enligt försvarsadvokaten handlade det bara om ett experiment. Nu döms männen till fängelse för bland annat grovt vapenbrott.

Historien med de hemmasnickrade 3D-pistolerna på Öland rullades upp när polisen grep en 21-årig man i Kalmar för ett narkotikabrott.

På en mobilfilm såg utredarna en 38-årig man skjuta av flera skott mot ett träd. Men det var inget vanligt vapen han höll i. Vapnet var tillverkat i en 3D-skrivare i en by i Mörbylånga kommun.

Nu döms 38-åringen till fängelse i två år och ett halvt år, medan hans 67-årige kumpan döms till två års fängelse för att tillsammans ha tillverkat flera olika typer av vapen med hjälp av en 3D-maskin. Det handlar om revolvrar, pennpistoler och gevärspipor som saknat tillstånd att användas.

– Man skulle kunna döda med ett sådant vapen, säger kammaråklagare Lise Lotte Norström.

Männen säger att vapnen inte fungerade

Båda männen erkänner brott, men menar samtidigt att deras hemmasnickrade vapen inte fungerade.

– Det fanns ingen plan, det var bara experiment från min klients sida. Han gillar att testa och uppfinna olika saker, säger Maria Robinson, 38-åringens försvarsadvokat.

Men när NFC, nationellt forensiskt centrum, testade pistolerna visade de sig vara fullt användbara, dock med viss anmärkning.

Ville ”göra fina pengar”

I en sms-konversation mellan 21-åringen och 38-åringen framkommer det att trion kan ”göra fina pengar” tillsammans i framtiden. Men trots det har åklagaren inte kunnat bevisa att de tjänat pengar på vapenfabriken – något som männen också nekar till i förhör.

– Det har inte framkommit att vapen sålts vidare, men det finns saker i utredningen som visar att det hade kunnat bli så. Det finns kopplingar till personer som hade kunnat använda vapen på ett kriminellt sätt, säger åklagare Lise Lotte Norström.

Enligt männen själva var det bara ren nyfikenhet och ett genuint teknikintresse som låg bakom verksamheten.

– Har lite damp och blir lätt uttråkad, tänkte att det skulle vara roligt att printa pistoler i 3D så jag beställde hem 3D-printare, säger 38-åringen i förhör.

En bild från polisens förundersökning som visar en arm på en man som provskjuter ett vapen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I december 2023 kom dom i ett annat fall som berörde vapenbrott. En man i Växjö dömdes för att levererat vapen till kriminella. Se mer i klippet här. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.