Enligt Socialstyrelsens definition av en akut hemlös så ingår personer som sover i offentliga lokaler, utomhus eller i trappuppgångar, tält, bilar eller motsvarande.
– Om man är bostadslös eller hemlös på ett sådant sätt, har man rätt att få hjälp av socialtjänsten. Då får man ansöka om den hjälpen hos socialtjänsten. Blir man beviljad hjälp får man exempelvis ett akut och tillfälligt boende, säger Oliver Rosengren (M).
Denna hjälp går dock flera hemlösa miste om, enligt Svenska kyrkans hjälporganisation Diakonicentrum i Växjö. De menar att många hemlösa i missbruk eller med psykisk ohälsa inte orkar eller kan sköta den kontakten med socialtjänsten på daglig basis. I dessa fall återstår bara att hitta ett eget tak för natten, eller spendera den utomhus.
Längre boende om man är nykter
– Man har också rätt att få hjälp från kommunen med missbruksvård och med insatser som gör att de kan bli fria från sitt missbruk, säger Oliver Rosengren.
I dessa fall kan man även få hjälp med ett mer långsiktigt boende.
– Jag vet att kommunen har boende, men då måste man vara helt nykter. Det är jättebra att man lägger upp en långsiktig plan men det tar lite för lång tid och är lite för invecklat. Om man missar ett möte då är det kört ”för då har man inte visat framfötterna”. Många får inte den chansen jag tycker de förtjänar, säger Tilda Hansson, trivselvärd på Svenska kyrkans Diakonicentrum i Växjö.