En läkare står i ett kliniskt miljö med datorskärmar i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olof Larén Sandgren är en av fyra specialister i akutsjukvård som jobbar i Region Kronoberg i dag. Foto: SVT/Ida Andersson

Olof är en av fyra akutläkare i Kronoberg – alla jobbar i Växjö

Publicerad

Genom att anställa tio akutläkare hoppas den politiska majoriteten att akuten i Ljungby kan fortsätta vara öppen dygnet runt. Men samtliga akutläkare som redan jobbar i Region Kronoberg finns i dagsläget på akuten i Växjö.

Olof Larén Sandgren är en av fyra färdigutbildade specialistläkare i akutsjukvård som just nu jobbar i Region Kronoberg.

– Min största drivkraft är att jag gillar att göra skillnad för mina patienter och det kan jag göra här på akutmottagningen, nästan varje dag, säger han till SVT Småland.

Det första politiska beslutet om att anställa akutläkare i Region Kronoberg fattades redan 2013. De akutläkare som anställts sedan dess, jobbar enbart på akuten i Växjö.

Men i mitten av mars kom ett förslag från den politiska majoriteten som går ut på tio akutläkare anställs även i Ljungby. Målet är att på så sätt kunna hålla akuten där öppen dygnet runt.

Kritiker: Svårt locka akutläkare till Ljungby utan Iva

Majoriteten vill samtidigt flytta de två Iva-platser som just nu finns i Ljungby till Växjö.

Kritiker menar att det kommer att göra det svårt att rekrytera akutläkare till Ljungby eftersom det innebär att de mest intressanta och svårbehandlade patienterna skickas direkt till Växjö.

Men Frida Meyer, som är ordförande i akutläkarnas nationella förening, håller inte med om det.

– Det finns patienter som direkt behöver skickas till ett större sjukhus, men de är relativt få, säger hon till SVT Småland.

Och det är en bild som delas av Clas Hjertqvist, som är chef på akuten i Växjö.

– Nu när Iva har varit stängt i Ljungby så har de svåraste fallen skickats direkt till Växjö. Men det är ett väldigt litet antal patienter det gäller, säger han till SVT Småland.

Tror att mindre sjukhus har potential att locka akutläkare

Siffror från Socialstyrelsen som SVT Småland tagit fram, visar att majoriteten av landets drygt 700 akutläkare jobbar i de fyra största regionerna.

Men Frida Meyer tror att det är på väg att bli vanligare även på landsbygden.

– Mindre sjukhus erbjuder ofta väldigt bra arbetsmiljö utifrån att man måste handlägga akuta patienter av alla sorter. Det är spännande och relevant för akutläkare som ju har en bred kompetens. Och man gör ofta en väldigt stor nytta för lokalsamhället, vilket ger arbetstillfredsställelse. Sådana saker är viktiga när man väljer var man vill jobba och bo, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.