En man i varselkläder, hjälm och skyddsglasögon står intill en skylt som visar att gångtrafik är förbjuden. I bakgrunden höga staplar med trävirke inplastade.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På sina ställen staplar man fortfarande mycket högt – men där är all gångtrafik och lastning förbjuden, säger Anders Grankvist, arbetsmiljöchef på Södra wood. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Dödsolyckan blev en vändpunkt – nu lär Södra konkurrenterna att stapla virke säkert

Uppdaterad
Publicerad

Dödsolyckan, där 1,3 ton tunga paket med trävirke föll ner på två arbetare i Orrefors, blev en ögonöppnare för Södra skogsägarna. Nu har man radikalt skärpt upp säkerhetsrutinerna – och lär till och med konkurrenterna om hur man staplar säkert.

Anders Grankvist möter upp oss på Södras sågverk i Långasjö utanför Emmaboda.

Det är snart 1,5 år sedan den tragiska olyckan, men att prata om det river fortfarande upp sår, och SVT har inte fått tillåtelse att filma inne på Södra i Orrefors, där olyckan skedde.

Ändå har olyckan haft stor betydelse för hur företaget i dag jobbar med den fysiska arbetsmiljön på sågverket – och för stora delar av sågverksbranschen.

Gångtrafik förbjuden

Vi går längs de, med gula och röda kedjor markerade, gångvägarna på området. De är inte många, men de är en viktig del i det paket av åtgärder som Södra införde efter olyckan.

– Även om vi skulle råka ut för någon typ av ras så har vi inga personer som befinner sig i de områdena, säger Anders Grankvist, arbetsmiljöchef på Södra wood.

En bild på staplar med virke som rasat i Orrefors, gröna paket med logon Södra. till höger en stapel som illustrerats grafiskt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur man tror att olyckan gick till och vad Södra gjort för att minimera riskerna för ras av virke – i klippet. Foto: Polisens förundersökning/Truls Wallin

Man har även skärpt upp och tagit fram helt nya rutiner för hur högt och på vilket sätt virkespaketen får staplas, hur nära varandra staplarna får stå och vilket säkerhetsavstånd man har till exempelvis en arbetande truck.

Rutinerna har införts på Södras åtta sågverk i Sverige och Finland.

Lär ut till konkurrenterna

De senaste fem åren har över 600 arbetsplatsolyckor anmälts på sågverk runt om i Sverige, enligt statistik från Arbetsmiljöverket.

I ett branschgemensamt nätverk för att minska antalet olyckor, där 14 sågverksföretag finns representerade, har Södra delat med sig av sitt nya sätt att arbeta kring säkerheten. De har till och med tagit emot flera studiebesök och Anders Grankvist pratar om en ny säkerhetsstandard i branschen.

– I det här nätverket besöker vi varandras anläggningar och det känns skönt att se att det verkligen har blivit annorlunda även hos våra konkurrenter, säger han.

arbetsplatolyckor på sågverk

Antalet anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro till Försäkringskassan för branschen sågning av trä (SNI 16101) åren 2018-2022.

2018: 138

2019: 144

2020: 121

2021: 126

2022: 104

Fotnot: Siffrorna för 2023 sammanställs fortfarande och finns därför inte med i statistiken.

Källa: Arbetsmiljöverket/SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.