Foto: TT

Omskärelse – ett omdebatterat ämne

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsen uppskattar att 2000-3000 omskärelser av pojkar sker i Sverige varje år. De flesta görs av religiösa eller kulturella skäl. Men icke-medicinsk omskärelse är omdebatterat och många landsting vägrar utföra dem.

Omskärelse av pojkar regleras i omskärelselagen, som gäller för pojkar upp till 18 år. För att ingreppet ska kunna utföras måste pojken ska informeras om vad omskärelse innebär och att han ska lämna sitt samtycke.

De flesta rituella omskärelser sker dock i tidig ålder. Små pojkar, som inte kan uttrycka sin vilja, får genomgå en omskärelse enligt lagen om båda vårdnadshavarna fått information och lämnat medgivande.

Lagen reglerar också vem som får göra ingreppet. Den som genomför en omskärelse måste vara legitimerad läkare eller ha ett särskilt tillstånd från Socialstyrelsen.

Anses strida mot barnkonventionen

Omskärelse är ett omdebatterat ämne, som bland annat lett till att Svenska läkaresällskapets delegation för etik yttrat sig i frågan. De anser inte att icke-medicinsk omskärelse är förenligt med respekt för barnets integritet och självbestämmande.

Man skriver även i sitt yttrande att omskärelse strider mot FN:s barnkonvention, och flera andra barnrättsorganisationer har framfört krav på ett förbud mot rituell omskärelse.

SKL har motsatt åsikt

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har däremot en annan inställning. I en rekommendation från 2009 uppmanar SKL landsting i Sverige att erbjuda omskärelse även av andra skäl än medicinska, eftersom risk annars finns att outbildade personer utför ingreppet, utan smärtlindring och god hygien.

Flera landsting följer trots detta inte SKL:s rekommendation, men ingreppet erbjuds inom några landsting, exempelvis Västra Götalandsregionen och Region Skåne.

Upp till den enskilda läkaren

I Kalmar läns landsting, där en man på fredagen dömdes för att utan tillstånd eller svensk läkarlegitimation omskurit en åtta månader gammal pojke, är det upp till den enskilda läkaren att avgöra om hen vill göra en omskärelse som inte är medicinskt motiverad eller inte.

Däremot har landstinget skyldighet att informera föräldrar om var de ska vända sig för att kunna få genomföra en omskärelse, exempelvis en privat klinik.

Omskärelse eller könsstympning av flickor och kvinnor är enligt lag förbjudet i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.