Anstalten i Kalmar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Intagna på anstalten i Kalmar slår i ett brev till SVT larm om trängsel innanför murarna och om att de är många som delar på de toaletter som finns. Foto: SVT/Ida Andersson

Öppet brev från intagna på fängelset i Kalmar: ”Ett rop på hjälp”

Publicerad

Två duschar och fyra toaletter är vad de intagna på två av avdelningarna på anstalten i Kalmar har att dela på. Ett läge som kommer att bestå tills den nya anstalten beräknas stå klar om fem år.

Under sommaren fick SVT Småland ett brev till redaktionen, undertecknat av ”intagna på anstalten i Kalmar”.

I brevet beskriver de bland annat att de är totalt 40 intagna som delar på två duschar och fyra toaletter, vilket anstaltschefen bekräftar.

– Det finns en dusch och två toaletter per avdelning, och på varje avdelning bor det mellan 18 och 20 personer, säger Bengt Vestberg, som är anstaltschef i Kalmar, till SVT Småland.

Ombyggnad av ventilationen pågår

De intagna beskriver också brister i ventilationen som leder till dålig luft och till att det ibland luktar avföring i korridorerna.

Enligt Kriminalvården har en omfattande ombyggnation av ventilationen påbörjats, som beräknas vara klar under hösten.

Men fler toaletter eller duschar kommer det inte att bli – trots att anstalten ökat antalet platser betydligt sedan Kriminalvården beslutade att alla rum som är större än sex kvadratmeter ska dubbelbeläggas.

Inga fler toaletter eller duschar i sikte

Direktivet om dubbelbeläggning gäller även för anstalten i Kalmar, där alla rum saknar egen toalett och rinnande vatten.

– Så här kommer det att vara ett antal år framöver, så är det, säger Bengt Vestberg till SVT Småland.

Men kan du stå för den verksamhet som ni bedriver i dag?

– Ja, absolut. Men utmaningen är ju hygienutrymmen, att det är trångt, och att hitta en sysselsättning för alla med tanke på att det är små utrymmen överallt.

Kriminalvården planerar att bygga en ny anstalt i Halltorp utanför Kalmar, som beräknas stå klar 2029.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.