Reporter Ida Andersson träffar den före detta fången Anders

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För SVT:s reporter berättar den före detta fången Anders om livet innanför murarna. Foto: SVT

Anders satt på anstalten i Kalmar: ”Fångarna kissar i flaskor”

Publicerad

Rum byggda på 1800-talet som saknar toalett och handfat är verklighet för de intagna på anstalten i Kalmar.

Anders var intagen där förra året och han berättar hur han och hans medfångar ofta kissade i flaskor när de behövde gå på toaletten nattetid.

För att lösa den akuta bristen på platser på svenska fängelser har Kriminalvården bestämt att två intagna per cell ska vara standard.

På anstalten i Kalmar, som är byggd i mitten av 1800-talet, är majoriteten av rummen för små för att dubbelbeläggas. Men även här har antalet rum som delas av två intagna ökat, trots att samtliga celler saknar hygienutrymmen.

Kissa i flaska – eller väcka cellkamraten

– Man har inte handfat, inte toalett. Så då får du pissa i flaskor framför varandra och du kan inte tvätta händerna efter, berättar Anders, som satt inlåst i Kalmar under första halvan av 2023.

Alternativet till att kissa i en flaska nattetid är att ringa på vakten, som då kommer och låser upp för den som vill gå på en riktig toalett. Men i de rum som delas av två riskerar även cellkamraten då att vakna.

”Lätt att det blir bråk”

Eftersom intagna i Kalmar numera delar även på celler som är strax över sex kvadratmeter där de är inlåsta från 19 på kvällen till och med 07 på morgonen, menar Anders att relationerna mellan de intagna lätt blir ansträngd.

– Det är väldigt lätt att det blir bråk och sådant bara för att man är tätt inpå varandra hela tiden.

Chefen: Ingen tydlig ökning av antalet incidenter

Anstaltschefen Bengt Vestberg bekräftar att anstalten är helt fullbelagd och att antalet ordinarie platser ökat från 57 till 77 på bara något år.

Men enligt honom syns ingen tydlig ökning i antalet incidenter i spåren av den ökade beläggningen. Däremot säger han att det är svårt att organisera sysselsättning för de intagna eftersom utrymmena i Kalmar är mindre än på mer moderna anstalter.

Hade velat få mer hjälp till ett liv utan kriminalitet

Anders menar att det ansträngda läget, både i Kalmar och på andra anstalter, gjorde att han inte fick tillgång till de rehabiliteringsprogram som enligt honom hade underlättat hans väg till ett liv utan kriminalitet.

– Alltså det är klart det finns folk som säger att de vill lämna kriminaliteten utan att de menar det. Men nu känns det som att de som verkligen vill lämna blir straffade bara för att det ska bli hårdare och hårdare tag.

Fotnot: Anders heter egentligen något annat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.