Simon Bring (SD) på sitt kontor i Uppvidinge

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunordförande i Uppvidinge, Simon Bring (SD), är bekymrad över att inget av de två största partierna innehar kommunalrådsposten om oppositionens förslag går igenom. Foto: Keith Foster/SVT

Oppositionen vill ta över makten i Uppvidinge

Uppdaterad
Publicerad

Uppvidinge kommun står inför ett dramatiskt kommunstyrelsemöte på torsdag då ett helt nytt styre kan presenteras mitt i en pågående mandatperiod.

Kommunstyrelsens nuvarande ordförande, Simon Bring (SD), släppte under tisdagen ett pressmeddelande där han beklagade att oppositionen har för avsikt att installera ett nytt styre med Jessica Rask (M) som ordförande.

Simon Bring (SD) är kritisk till att (S), som näst största parti i kommunen kommer att stödja en kommunalrådskandidat från ett mindre parti, något han kallar ett ”märkligt skådespel”. Hör mer i klippet.

Rask (M) bekräftar kandidatur

Jessica Rask bekräftar under onsdagen för SVT Småland att hon är kandidat till ordförandeposten i kommunstyrelsen, och att frågan kommer tas upp under torsdagens KS-möte, men vill inte medverka i en intervju innan mötet.

Politisk turbulens

Kommunalrådsposten har sen valet 2022 innehafts av SD som fram till nyligen regerade med C, KD och LpO (Landsbygdspartiet).

Sedan LpO valde att lämna samarbetet i januari har turbulensen i politiken i Uppvidinge fortsatt. I juni röstade fullmäktige till exempel igenom den samlade oppositionens budget.

SVT har sökt Peter Danielsson, gruppledare för Socialdemokraterna i Uppvidinge för en kommentar, men utan framgång.

uppvidinge, landsbygdspartiet, SD, Simon Bring

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s intervju med Simon Bring (SD) från januari i år efter att Landsbygdspartiet valt att lämna samarbetet. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.