Landsbygdspartiet gick i hop med S, M och V i tisdagens budgetomröstning i Uppvidinge. Foto: SVT

Oppositionen vann budgetstriden i Uppvidinge

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionspartiernas budget gick igenom på kommunfullmäktige under tisdagskvällen. Det ser alltså inte att bli någon skattehöjning i kommunen.

SD, C och KD, som sedan valet styrt kommunen i minoritet, förlorade alltså i omröstningen. Deras budgetförslag innebar en skattehöjning.

S, M, V och Landsbygdspartiets gemensamma budget innebär i stället att kommunens skatt lämnas oförändrad.

Olika bud om konsekvenserna av budgeten

Vad det här betyder för styrets möjligheter att sitta kvar vid makten, eller hur det påverkar kommunens verksamheter är just nu oklart.

Enligt SD och C innebär den uteblivna skattehöjningen att ett 50-tal tjänster måste bort. Men den beskrivningen köper inte Moderaternas förstanamn, Jessica Rask.

– Det skulle jag säga är en fruktansvärd förenkling av hur man läser vår rambudget, säger hon till SVT Småland och tillägger att hon just nu inte kan svara på hur många tjänster som kommer att påverkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.