I det nya avtalet finns tydliga krav kopplade till områden inom punktlighet, tågstorlekar, komfort, information och bemötande. Foto: Johan Nilsson/TT

Öresundstågen får ny driftoperatör – VR Sverige AB tar över ansvaret

Publicerad

VR Sverige AB tar över driften och underhållet av Öresundstågen från december 2025, efter en omfattande upphandlingsprocess genomförd av de samverkande regionerna, inklusive Kalmar Länstrafik och Länstrafiken Kronoberg.

Öresundstågen trafikerar bland annat sträckan mellan Kalmar och Köpenhamn.

Det nya avtalet med VR Sverige AB är värt 1,2 miljarder kronor och innehåller tydliga krav kopplade till områden inom punktlighet, tågstorlekar, komfort, information och bemötande.

– Baserat på VR:s erfarenhet och kompetens inom tågdrift i Sverige och i andra länder, bedömer vi att de har mycket bra förutsättningar att bedriva Öresundstågstrafiken med hög kvalitet, säger Jarl Samuelsson, VD Öresundståg AB och medverkande i förhandlingsgruppen, i ett pressmeddelande från Region Kalmar län.

Avtalet gäller från december 2025 till mitten av december 2030.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.