Oskarshamns kommun: Överkörd av regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens besked om att utöka kärnavfallslagret i Oskarshamn får skarp kritik.

– Vi har inte fått någon förhandsinformation. Det är bedrövligt, så ska ett statsråd inte göra, säger Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn till SVT Nyheter.

Regeringens besked kommer som en överraskning för Oskarshamns kommun.

– Jag nåddes av nyheten från en flash från TT. Det är ett historiskt beslut när en regering väljer att köra över en kommun så här totalt, en kommun som tagit stort nationellt ansvar i över 40 år och hanterat hela Sveriges använda kärnavfall, säger Andreas Erlandsson och fortsätter:

– Jag är grymt besviken.

Vill se lösning med slutförvar

Tillståndet för mellanlagring av kärnavfall i Oskarshamn blev klart 1978 men redan då var det klart formulerat att det inte på något vis skulle betraktas som ett slutförvar, enligt Erlandsson. En kapacitetsökning beslutades senast 1998, men nu vill kommunen, liksom flera andra aktörer, i stället se ett beslut om slutförvar.

– När vi utökade kapaciteten 1998 sade vi att vi inte på något vis kommer att gå med på en utökning av mellanlagrets kapacitet om vi inte har en lösning på plats med ett slutförvar, säger Andreas Erlandsson.

Kritisk mot regeringen

Han har svårt att förstå varför regeringen ännu inte har kunnat fatta ett sådant beslut när det finns en lösning som godkänts av expertmyndigheter. Erlandsson är också kritisk till att regeringen inte kunnat svara på direkta frågor gällande vad de anser saknas i beslutsunderlagen som ligger på deras bord.

-Nu kommer vi att se vad vi har för verktyg att hantera det här och göra allt i vår makt för att få till ett beslut om slutförvar, säger Andreas Erlandsson.

Kärnavfallsrådet: Temporär lösning på akut problem

Kärnavfallsrådet, som bildades 1992 för att ge regeringen råd om kärnavfallshantering utifrån ett tvärvetenskapligt perspektiv, förstår oron i Oskarshamns kommun. Men rådets ordförande Carl Reinhold Bråkenhielm menar ändå att regeringen har fattat ett klokt beslut.

– Det här är bara en temporär lösning på ett akut problem som finns i mellanlagret och inget annat. Vi tycker att det är en bra lösning, som säkrar kärnkraftens drift även efter 2024 och samtidigt ger regeringen tillfälle att se över några av de problem med slutförvaret som Kärnavfallsrådet har pekat på, säger Carl Reinhold Bråkenhielm.

Detta har hänt

Svensk Kärnbränslehantering ansvarar för att hantera avfallet från svensk kärnkraft och ägs av kärnkraftsoperatörerna Vattenfall, Uniper och Fortum.

SKB presenterade redan för tio år sedan ett förslag till slutförvar, som sedan har kompletterats med en ansökan om utökat mellanförvar.

Förslaget har sedan dess passerat berörda myndigheter, departement och externa experter. Det ligger nu hos regeringen för beslut inför att det slutligt prövas av mark- och miljödomstolen.

SKB-förslaget bygger på att processen med att få en anläggning för slutförvar i Östhammar på plats inleds samtidigt som frågan om behovet av mer mellanlager i Oskarshamn hanteras.

Detta upplägg om ett sammanhållet beslut om mellanlagring och slutförvar är delvis ett krav från Oskarshamn kommun, som annars befarar att mellanlagret där ska bli en avstjälpningsplats för radioaktivt avfall på obestämd tid. Det är även det upplägg som det befintliga beslutsunderlaget från SKB bygger på.

Källor: SKB och Vattenfall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.