Anders Åkesson (C) väljer att KU-anmäla miljöminister Per Bolund (MP) efter dagens besked från regeringen. Foto: Sveriges riksdag / SKB

Anders Åkesson (C) KU-anmäler miljöministern

Uppdaterad
Publicerad

Anders Åkesson (C), som är riksdagsledamot från Mönsterås för Centerpartiet, förbereder en KU-anmälan mot miljöminister Per Bolund (MP). Han vill att konstitutionsutskottet granskar regeringens hantering av frågan.

– Jag tolkar det som att regeringen inte orkade fatta ett samlat beslut om mellanlagring och slutförvar, säger Anders Åkesson (C) till SVT Nyheter.

Anders Åkesson är kritisk till att regeringen nu bryter loss delen av den samlade ansökan om framtida förvaring av kärnbränsle till att bara omfatta Oskarshamn och mellanlagring.

– Jag tolkar det som att regeringen inte orkade fatta ett samlat beslut om mellanlagring och slutförvar. Det är ett svek mot människor som under flera år lagt ner arbete för att ta ett nationellt ansvar, säger Anders Åkesson (C) och fortsätter:

– Att regeringen nu kör över en av de kommuner som har tagit störst ansvar för kärnavfallsfrågan i modern tid är en demokratisk härdsmälta.

Kommer lämnas in under dagen

Åkesson vill att konstitutionsutskottet granskar regeringens hantering av frågan.

– Regeringen och Miljöpartiet har uppenbarligen inte det mod och den styrka som krävs för att sitta i en regering och fatta tuffa men nödvändiga beslut.

Anders Åkessons KU-anmälan kommer lämnas in under torsdagen.

Flera partier kritiska till beslutet

Även Liberalerna väljer att anmäla miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) till konstitutionsutskottet.

Pär-Gustav Johansson (M), viceordförande för Regionala utvecklingsnämnden och oppositionsråd i Kalmar län, är också kritisk till beslutet.

– Det är ett katastrofalt beslut efter att regeringen haft väldigt lång tid på sig att ta ett samlat beslut, säger Pär-Gustav Johansson (M) till SVT Nyheter och fortsätter:

– Konsekvensen för Oskarshamn är att mellanlagret riskeras omvandlas till slutförvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.