Foto: SVT

Östgötapendeln slutar köra till Jönköping

Publicerad

Från och med första juni 2015 försvinner möjligheten att åka tåg utan byte mellan Jönköping och Linköping.

Dessutom påverkas femton tågvärdar och lokförare stationerade i Nässjö när den så kallade Östgötapendeln försvinner och passagerarna får byta i Tranås.

Bristande intresse

Ötsgötapendeln inrättades för några år sen för att underlätta arbets- och studiependel mellan Jönköping och Linköping. Men enligt Länstrafikens vd i Jönköping, Carl-Johan Sjöberg, har det visat sig att tågresandet hela sträckan Jönköping – Linköping inte är tillräckligt stort för att motivera en direktlinje.

Däremot kommer ÖstgötaTrafiken att öka turtätheten mellan Linköping och Tranås och Länstrafiken i Jönköping ökar turtätheten på sträckan  Jönköping -Tranås.

Oklar framtid

Tågpersonalen som är stationerad i Nässjö är anställd av tågoperatören Arriva. I dagsläget är det oklart om personalen kommer att erbjudas fortsatt arbete av nån ny tågoperatör.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.