Kor med GPS-halsband betar i Karum på Öland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur metoden med gps-halsband fungerar i klippet. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Osynligt stängsel gör att kossorna kan beta fritt på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i skogen i Karums naturreservat på Öland går kor med gps-halsband och betar. Halsbanden gör det möjligt att använda sig av virtuella stängsel.

– Det här är ett väldigt smidigt sätt, säger lantbrukaren Andreas Berninger vars kor fått halsbanden.

Användning av elektricitet för att styra djurbeteende är reglerad i svensk lagstiftning och metoden är än så länge förbjuden enligt svensk djurskyddslag. Det som nu sker på Öland är ett forskningsprojekt. Det har pågått i ungefär två veckor och varar betessäsongen ut för att återupptas till våren.

I klippet ser du hur metoden fungerar.

Kan lösa foderbrist

Istället för att fysiskt stängsla in ett område styrs det digitala stängslet med gps-signaler. Något som gör att korna i princip kan beta överallt.

– Det är ju underhållsfritt och det spelar ingen roll vilket område som ska betas, man bara sköter det med telefonen, säger Andreas Berninger.

Just möjligheten att låta djuren beta även där det är svårt att sätta upp fysiska stängsel gör att förutsättningarna att hitta foder till djuren vid torka förbättras.

Undersöker om tekniken kan godkännas

Liknande projekt har genomförts i Uppsala och på Gotland och har också testats på får. Genom projekten undersöker Sveriges forskningsinstitut möjligheten att få tekniken godkänd i Sverige.

– Med digitalt stängsel kan vi sätta upp gränser i skogen där vi vanligtvis inte kan stängsla och börja beta nya områden och restaurera naturbetet, säger Per Peetz Nielsen, docent i etologi och djurskydd vid SLU och senior forskare vid Sveriges forskningsinstitut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.