Lantbrukaren Ingemar Lundqvist i Hjortsberga i Alvesta kommun står framför en gödseltunna och pekar på den.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Om vi har den utrustning som behövs och det är kris – klart vi ställer upp, säger lantbrukaren Ingemar Lundqvist i Hjortsberga. Foto: Clary Kroon/SVT

Över 200 lantbrukare i Småland förvandlar gödseltunnor till brandbilar

Uppdaterad
Publicerad

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, samarbetar i allt större grad med räddningstjänsten. I Småland har samarbetet kommit längst i landet och här finns över 200 lantbrukare som är beredda att hjälpa till vid skogsbränder. 

– Vi försöker kopiera Småland och utveckla det här samarbetet i hela landet, säger Magnus Lindberg, som ansvarar för det nationella samarbetet på LRF.

I klippet förklarar lantbrukaren Ingemar Lundqvist hur hans ”brandbil” fungerar

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Hjälpa till på flera sätt 

Lantbrukarna kan bidra med lokalkännedom och kan hjälpa till med flera olika saker. De kan till exempel använda grävskopor vid eftersläckningsarbete och dra slangar med hjälp av fyrhjulingar, men det vanligaste är att de kör ut vatten med gödseltunnor.

Vattnet kan sen spridas ut som när man sprider gödsel, vilket kan skapa effektiva brandgator. 

– Vattnar vi på bägge sidor om vägen så blir det mellan 100 och 150 meter som är vattenbegjutet, säger Peråke Nilsson från Vetlanda, som tog initiativet till samarbetet i Småland.

Över 200 registrerade i Småland 

Nu finns det över 200 registrerade företag i Småland som bland annat kan bidra med gödseltunnor. 122 av dem finns i Jönköpings län, 57 i Kalmar län och 35 stycken Kronobergs län. 

– Siffrorna är lite missvisande eftersom det är företag, så finns de som har mer än en gödseltunna. På Öland finns till exempel bara tre registrerade, men jag tror att det finns uppemot tio tunnor där, säger Peråke Nilsson.

Stor oro för skogsbränder 

Ingemar Lundqvist i Hjortsberga i Alvesta kommun är en av lantbrukarna som ingår i samarbetat mellan LRF och räddningstjänsten. Han tycker att det är en samhällelig plikt att vara med. 

– Om vi har utrustning som behövs och det är kris, så är det klart att vi ställer upp, säger han. 

Hur ser du på skogsbrandsrisken  i år? 

– Det är så torrt, så går du ute i skog och mark så knastrar det om fötterna. Det är riktigt otäckt, för minsta gnista kan få förödande konsekvenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet