Soppan var god, säger Ella Foto: Clary Kroon

Här ska barnen odla och laga sin mat

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid på tisdagen invigdes det ett kombinerat växthus och beredningskök på Bonnagårdens förskola I Växjö.

–Tanken är att vi ska förodla på våren, så att barnen lär sig hur grönsakerna växer fram, bland annat tomater och kryddor. Sedan kommer också barnen kunna skära upp grönsaker på bänkarna som är anpassade till deras längd och sedan lagar vi maten ute, berättar Ida Karlsson, förskolelärare på Bonnagårdens förskola.

Under invigningen blev barnen serverade grönsakssoppa som lagats på öppen eld på gården.

Potatis, morot och annat

– Den var god. Det är potatis, morötter och några andra grönsaker i den, säger förskolebarnet Ella och visar upp soppan.

Satsningen är en del av projektet Barnens Matland, som är ett projekt som drivits av Miljö Linné, Region Kronoberg och Växjö kommun sedan 2015. Målet är bland annat att öka förståelsen hos barn för var maten kommer ifrån.

Rensar ogräs

– Barn tycker att det är väldigt roligt att odla grönsaker. De hjälper till att till exempel rensa ogräs och de lär sig väldigt mycket, säger Ida Karlsson.

Intresset för att odla i stadsmiljö växer. Under onsdag till söndag ska, i samband med Matmässan i Växjö, ett europeiskt nätverk för 4H-gårdar och stadsbondgårdar hållas. Då kommer gäster från nio länder besöka Bonnagårdens förskola för att titta på deras arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.