Anna-Lena Gideonsson är en av de kronobergare som valt att åka utomlands för att få vård för cancer. Foto: SVT

Hon åkte utomlands för att få cancervård – ”Fått livet tillbaka”

Publicerad

Flera patienter från Kalmar och Kronobergs län väljer varje år att vända sig utomlands för att få cancervård. En av dem är Anna-Lena Gideonsson. Hon säger att hon av läkare fick höra att hennes cancer inte gick att bota. Men hon sökte vård utomlands och är just nu fri från cancerceller.

Anna-Lena Gideonsson, som bor utanför Växjö, hade cancer i livmodern. Hon kommer aldrig glömma den där dagen i maj när hon fick ett cancerbesked från läkaren.

– Det var för två och ett halvt år sedan. En läkare i Lund sa till mig att det sitter i bukhinnan och att det inte gick att bota.

Vad tänkte du när läkaren sa det?

– Ja vad tänker man... Det är som att ramla in i ett hål rakt ner i marken, och livet tar slut, berättar Anna-Lena Gideonsson med gråten i halsen.

Åkte på eget bevåg

Anna-Lena Gideonsson blev erbjuden cellgiftsbehandling men hon själv ville ha en riktad strålbehandling vilket Region Kronoberg inte ville ge vid det tillfället eftersom de ansåg att det var förenat med risker.

Anna-Lena Gideonsson jobbar själv som sjuksköterska och är insatt i vården och kontaktade på eget bevåg ett cancersjukhus i Finland, dit hon åkte och bekostade resan själv.

– När det handlar om cancer så är det tiden som räknas. Det går inte att vänta. För mig var det viktigt att få strålbehandling innan cancercellerna var nertryckta med cellgift, jag ville inte vänta, säger hon.

Varje år är det ett antal patienter som åker utomlands för att få cancervård. Enligt statistik från Region Kronoberg var det 3 fall 2017 och 5 fall till och med november 2018. Från Landstinget i Kalmar säger siffrorna att det är 12 sedan 2015.

Fri från cancer just nu

Eftersom Sverige är ett EU-land kan medborgare söka vård i andra EU- och EES-länder, men för att få beslut om ersättning från Försäkringskassan måste vissa kriterier vara uppfyllda. Till exempel måste vården motsvara det allmänna sjukvårdssystemet i Sverige. Mer om kriterierna kan du läsa här.

Anna-Lena har fått ersättning för större delen av sin vårdkostnad i Finland och just nu är hon fri från cancer.

– Jag har fått livet tillbaka och det gäller att ta till vara på det, göra det man vill. Och leva, avslutar hon.

Från Region Kronoberg har man förståelse för att patienter söker sig till andra länder för att få vård.

– Jag vet ju om att patienter söker sig till vissa cancerbehandlingar som kanske är mer kraftfulla vad gäller biverkningar än vad man ger i svensk cancersjukvård. Jag är ödmjuk inför att människor vill bli botade och prova sin lycka någon annanstans, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Per-Henrik Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.