– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger Shahram Soltani, vintillverkare i Gemla utanför Växjö.
Shahram Soltanis affärsidé är att återuppliva den persiska vintraditionen, som sträcker sig tusentals år tillbaka – men som är förbjuden i Iran sedan den islamiska revolutionen 1979.
Stoppas av Livsmedelsverket
Druvorna importeras frysta från Zagrosbergen, i Irans traditionella vinområde runt staden Shiraz. Något han berättade för Livsmedelsverket i samband med att han registrerade sig som vintillverkare 2022, enligt en mejlkonversation som SVT tagit del av.
Men nu, två år efter starten, har Livsmedelsverket plötsligt gett Shahram Soltani ett totalt förbud. Skälet är att vin inte får tillverkas av druvor importerade från länder utanför EU.
Han får inte ens göra färdigt tillverkningen medan han väntar på att överklagan ska hanteras.
– Om domstolen skulle säga att jag får fortsätta är druvorna redan vinäger, och jag har förlorat tre, fyra miljoner.
Såldes som ”fruktvin”
I somras började Systembolaget sälja hans produkt. Men inför det påpekade deras handläggare att ordet vin inte får användas om det är gjort på importerade frysta druvor.
– Så vi kallade det ”fruktvin” och ”alkoholhaltig dryck från druvor”, säger Shahram Soltani.
Detta är namn som tillåts inom EU för alkoholhaltiga frukt- och bärdrycker som inte klassas som vin.
Det persiska fruktvinet fick nya etiketter och delade hylla med till exempel blåbärs-, plommon-, och äppelvin.
Får inte heta vin – och inget annat heller
Men Livsmedelsverket stoppar också detta. Shahram Soltani får inte heller göra någon annan dryck på ”samma sätt som vin” av sina druvor.
– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin. Fruktvin får man göra på andra frukter, säger Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverket.
Här svarar Livsmedelsverket och berättar mer om EU:s vinlag.
Se historien om den persiska vintillverkningen i klippet nedan.