Arkivbild. Polisen i region syd säger sig att man förhindrat över 20 grova brott, som till exempel mord, hittills i år. Händelsen på bilden är inte relaterad till de fall som omskrivs i artikeln. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen i syd: ”Över 20 grova våldsbrott har förhindrats i år”

Uppdaterad
Publicerad

En stor mängd grova våldsbrott har förhindrats i södra Sverige i år, skriver Polismyndigheten i ett pressmeddelande.

Polisen i region syd, som inkluderar Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne, har under året kunnat förhindra eller avvärja över 20 grova våldsbrott.

Insatserna har lett till förundersökningar om bland annat försök till mord, stämpling till mord och förberedelse till mord, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Narkotikan och gängen

De kriminella nätverken har ett högt våldskapital och agerar över hela landet. Utförarna blir allt yngre och i flera ärenden finns också internationella kopplingar.

Storskalig samordning och snabbt informationsflöde ligger bakom polisens möjlighet att agera snabbare, enligt Polismyndigheten.

– Detta tillsammans med kontinuerlig lägesföljning har ökat vår förmåga att förhindra, avbryta och försvåra grova våldsbrott, säger Veronika Ek, som arbetar mot det dödliga våldet i polisregion syd.

Två personer fotograferade av en hemlig kamera, går in i en lägenhet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera uppmärksammade våldsbrott i Växjö och på andra platser i Sverige kopplas till det som polisen kallar ”Nätverk D”. Hör polisen Admir Smailagic berätta om det kriminella nätverket i klippet. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikan och gängen

Mer i ämnet