Det var efter lördagens attack mot polishuset i Dalbo i Växjö som fick flera Arabybor att ryta till.
Bengt Johansson flyttade till Araby från Stockholm för ett par år sedan. Han tycker att det blev lite av en chock efter flytten hit och han är kritisk till både politiker och polisen.
– Sätt ner foten och punktmarkera dem. Gå här på kvällen. Jag är inte här på kvällen men vet vad som händer. Det är ju katastrof.
”Inte felaktiga och utsvävande åsikter”
Idag lät vi polisinspektörer som jobbar i området höra kritiken och de förstår frustrationen och menar att situationen i Araby har förvärrats igen efter att den så kallade Arabyinsatsen tog slut.
– Jag har full respekt för deras åsikter. De är inte felaktiga och utsvävande, säger John Nilsson, polisinpektör i Växjö.
– Vi har inte de resurserna att vara närvarande i den utsträckning som flera eftersöker, säger Admir Smailagic, polisinspektör i Växjö.
Araby är ett av 14 områden i landet som polisen anser är särskilt utsatt. Under 18 månader ökades polisnärvaron där genom den så kallade Arabyinsatsen. När insatsen tog slut var polisledningen nöjda med resultatet.
”Kan inte bevaka Araby som tidigare”
Arabyinsatsen togs då över av områdespolisen som skulle fortsätta som vanligt, men både Admir och John har sett en stor försämring efter att projektet tog slut.
– Med de parallella uppgifterna vi har i dag kan vi inte bevaka Araby i den omfattning vi gjorde tidigare. Sen vet jag att chefer säger annorlunda och det står annorlunda i papper. Men i praktiken är det som händer, säger John Nilsson.
Poliserna Amir och John känner stor frustration över att de sociala oroligheterna nu ökar igen med bland annat krossade rutor och en attack mot polishuset. De är kritiska till polisledningen som de inte tycker förmedlar problemen vidare.
Kritik mot polisledningen: ”Tystnadspolitik”
– Jag tror faktiskt att våra politiker inte riktigt förstår vad som är problemet eftersom våra polischefer helt enkelt inte säger vad problemet faktiskt är. Det är en tystnadspolitik som råder, säger Nilsson.
De anser att Arabyinsatsen avslutades alldeles för tidigt och att den hade behövts i kanske 3 eller 4 år istället för 18 månader.
– Vi var på god väg. Vi var på väg att vända trenden eller synen på området, säger Smailagic.
– Man skickade uppåt till rikspolischefen som står där och lovordar om hur bra det blev i Araby som om att det vore färdigt. Därför står vi där vi står eftersom han skickar sina direktiv. Så nu ska vi hålla igen, fortsätter Nilsson.
TV: Se hela inslaget