Polisen trygga inför pridefestivalen i Kalmar: ”Finns ingen hotbild”

Publicerad

Efter fyra års frånvaro kommer pridefestivalen tillbaka till Kalmar i september, under de tidigare åren har prideparaden fått utstå hot och trakasserier, under 2017 blev även paraden störd av Nordiska motståndsrörelsen som hade grupperat sig, men polisen ser ingen hotbild i år.

Efter att Kalmarsund Pride lagt ner sin verksamhet tidigare under året, blev det igår klart att Kalmar Stadsmission tar över pridefestivalen i Kalmar. Planen är att festivalen ska äga rum mellan 2-3 september, med en prideparad genom staden, där polisen i Kalmar finns med i planeringen.

– Vi har en tät kontakt med arrangören kring säkerheten, där vi tittar på hur de tänkt att genomföra evenemanget och sedan gör vi en bedömning hur mycket resurser vi behöver avsätta, säger Niko Kalcidis, kommunpolis i Kalmar.

Vad har ni gjort för bedömning av evenemanget?

– Det ligger ett par månader fram i tiden och ofta är det information vi får in närmare evenemanget, så i nuläget har vi inte gjort några större bedömningar.

Hot och trakasserier mot paraden

Tidigare år har festivalarbetare i Kalmar fått utstå hot och trakasserier, och under 2017 års upplaga av paraden uppstod ett mindre bråk mellan en kvinna i Pridetåget och en man från den nazistiska gruppen Nordiska motståndsrörelsen, som hade grupperat sig i Kalmar.

I år lägger också terrordådet i Oslo under midsommarhelgen, där två personer sköts ihjäl på en gaybar, en skugga över eventet, men Niko Kalcidis känner ingen större oro över årets prideparad i Kalmar.

– Nej det finns ingen hotbild, tidigare års prideparader har genomförts på ett bra sätt och lockat väldigt mycket folk. De händelserna som har skett har hanterats på ett snabbt sätt som inte stört paraden, utöver det har det inte varit några incidenter och alla parter har varit nöjda, säger Niko Kalcidis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.