Selma Rohdin har nio månader efter att hon föddes ännu inte kunnat lämna sjukhuset. Hon saknar förmågan att svälja och kan inte äta via munnen. Risken att när som helst kvävas av sin saliv innebär att Selma måste sekundövervakas dygnet runt. Foto: Privat

Professor kritiserar kommunens agerande i Selma-frågan

Uppdaterad
Publicerad

Selma har inte kunnat ta emot hjälp från Älmhults kommun på grund av att hon opererats i Göteborg. Efter det menar kommunen att familjen tackat nej till hjälp. Olämpligt agerande menar en professor i offentlig rätt, rapporterar Smålandsposten.

SVT Nyheter Småland har flera gånger berättat om 10 månader gamla Selma som saknar sväljreflex och riskerar att kvävas av sitt egna saliv.  

Under lång tid har hennes föräldrar kämpat för att få rätt till personlig assistans i hemmet av Älmhults kommun. Förvaltningsrätten gav dem rätt men ärendet har sedan överklagats till den högre instansen kammarrätten. 

Älmhult

Menar att familjen nekat hjälp

Nu rapporterar Smålandsposten om att Älmhults kommun, i ett yttrande till domstolen, skriver att familjen avböjt hjälp från kommunen. 

Men tidningen har gått igenom den skriftliga konversationen mellan familjen och kommunen och enligt den så har familjen aldrig tackat nej till någon hjälp. Hjälpen från kommunen har inte kunnat tas emot för att Selma inte varit hemma utan varit i Göteborg för operation.

Smålandsposten har pratat med Titti Mattsson som är professor i offentlig rätt på Juridiska fakulteten i Lund. Hon menar att kommunens agerade är olämpligt. 

– Kommunens yttrande måste givetvis bemötas. Familjen verkar ha väldigt väl grundade skäl för att ha tackat nej de här dagarna, säger hon till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älmhult

Mer i ämnet