– Det viktiga har varit att skapa en annan medvetenhet hos kökspersonalen. Allt vi gör styrs av målet att inte slänga någon mat eller matrester i soporna, utan allt ska komma till användning, säger Fredrik Kastengren, enhetschef för måltidsavdelningen Älmhults kommun.
Nästan en halvering av matsvinnet
Idag finns 25 olika kommunala kök i Älmhult som levererar måltider till grund- och gymnasieskolan, förskolor, särskilda boenden och hemtjänsten.
Köken har nästan halverat sitt totala matsvinn. På två år har det totala matsvinnet minskat från 70 gram per måltid till 41, enligt kommunens måltidsavdelningen.
Nollsvinn möjligt att uppnå
Kökspersonalen på Linnéskolan lagar mat för 1000 personer varje dag och har kommit längre än de andra köken. Här vill man visa att nollsvinn är möjligt att uppnå.
– Råvarorna nyttjas maximalt och de matrester som blir kvar omvandlas till kompostjord. Här är matsvinnet lika med noll, säger han.
I klippet ovan kan du se och höra kökspersonalen förklara hur de lyckats med nollsvinn i köket.
Rättelse: Tidigare angavs felaktigt att skolköket förberedde mat för 4200 personer. Det korrekta antalet är 1000 personer.