Delad bild. Vänster: en kock skivar bröd i ett professionellt kök. Till höger: Person som blir intervjuad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hoda Ali Abdi är en av kockarna på Linnéskolan. I klippet får du höra hur hon och hennes kollegor minskar svinnet. ”Vi har enormt kreativ personal”, säger Fredrik Kastengren, enhetschef för måltidsavdelningen i kommunen. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Skolköket i Älmhult som lyckats nolla sitt matsvinn

Uppdaterad
Publicerad

Skolköket på Linnéskolan i Älmhults kommun har utvecklat nya arbetssätt för att få bort matsvinnet helt.

– Från jorden till bordet och från bordet till jorden, det har vi lyckats med, säger Fredrik Kastengren.

– Det viktiga har varit att skapa en annan medvetenhet hos kökspersonalen. Allt vi gör styrs av målet att inte slänga någon mat eller matrester i soporna, utan allt ska komma till användning, säger Fredrik Kastengren, enhetschef för måltidsavdelningen Älmhults kommun.

Nästan en halvering av matsvinnet

Idag finns 25 olika kommunala kök i Älmhult som levererar måltider till grund- och gymnasieskolan, förskolor, särskilda boenden och hemtjänsten.

Köken har nästan halverat sitt totala matsvinn. På två år har det totala matsvinnet minskat från 70 gram per måltid till 41, enligt kommunens måltidsavdelningen.

Nollsvinn möjligt att uppnå

Kökspersonalen på Linnéskolan lagar mat för 1000 personer varje dag och har kommit längre än de andra köken. Här vill man visa att nollsvinn är möjligt att uppnå.

– Råvarorna nyttjas maximalt och de matrester som blir kvar omvandlas till kompostjord. Här är matsvinnet lika med noll, säger han.

I klippet ovan kan du se och höra kökspersonalen förklara hur de lyckats med nollsvinn i köket.

Rättelse: Tidigare angavs felaktigt att skolköket förberedde mat för 4200 personer. Det korrekta antalet är 1000 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.