SVT granskar: Hyllade arbetet med unga kriminella som försvann i tysthet

Uppdaterad
Publicerad

Under fem år jobbade Växjö kommun med sociala insatsgrupper – en samordnad grupp som hjälpte ungdomar ur en kriminell livsstil. Politikerna hyllade projektets resultat vitt och brett – men plötsligt var det borta. Här söker SVT svar på vad som hände.

År 2015 skrev Växjö kommun ett pressmeddelande om ett lyckat projekt med sociala insatsgrupper (SIG), där sju ungdomar mellan 13 och 18 år i Araby hade fått hjälp av kommun, polis och skola.

Metoden utvecklades för att hjälpa unga med hög risk för att begå brott, och en ny delrapport visade på framsteg i Växjö då majoriteten av de deltagande ungdomarna hade minskat eller totalt upphört med sin kriminalitet.

Dessutom sparade kommunen nära två miljoner kronor per år på varje ungdom som de slapp placera.

”Det (är) samhällsekonomiskt oansvarigt att låta bli”, skrev en rektor som varit delaktig i två av ungdomarnas insatser.

Hyllades unisont

Även Växjös politiker var nöjda. ”En framgångsrik social investering” skrev Oliver Rosengren (M), ordförande för Nämnden för arbete och välfärd. Efter det skulle projektet bli permanent. 2017 fyrdubblades budgeten för insatsen, och ungdomar i hela kommunen skulle kunna få samma hjälp.

Arbetet hyllades också nationellt. I april 2018 lyfte Sveriges kommuner och regioner upp Växjö som ”ett lyckat exempel” – bland annat för det breda politiska stödet. Samtidigt skrev Växjömoderaterna en debattartikel om att ”sociala insatsgrupper behöver bli fler”.

Försvann i tysthet

Men två månader senare, sommaren 2018, dog projektet i tysthet. Det finns inget politiskt beslut, inga pressmeddelandet om nedläggning, men samarbetsavtalet med polisen fick aldrig nån förlängning, visar SVT:s granskning.

Sedan dess har de hyllade sociala insatsgrupperna inte nämnts i kommunens budget.

Idag finns den här samarbetsformen i flera andra kommuner, men vad hände i Växjö?

Följ med när SVT söker svar – hos socialsekreterare, polis, chefer och kommunens arkiv – i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.