Beslutet om kommunalt vatten och avlopp kom för flera år sedan.
Och trots att projekteringen ännu inte är helt klar, har boende i området opponerat sig mot avloppspumparnas placering nära strandkanten till sjön Bolmen.
Vid varje pump planeras ett nödutlopp, en ventil som kan användas om avloppsvattnet breddas vid pumpstationen.
– Vi oroar oss för bad, fiske och för dricksvattentäkten, säger Magnus Lindström.
Kommunen lugn – men politikerna har reagerat
Kommunen ser dock inte lika oroligt på framtiden. De menar att utsläpp av den typen är ovanliga, bland annat eftersom varje pumpstation har dubbla pumpar och larmsystem.
– Varje pumpstation har massor av skyddsåtgärder och de finns till för att de inte ska behöva användas. Nödutloppen finns till där för att de ska rinna ut vid pumpstationen istället för att det ska stiga upp i folks hus med avloppsvatten, säger Carina Axelsson, VA- och renhållningschef på Ljungby kommun.
Men boendes oro har fått politikerna i kommunen att agera. Tekniska nämndens arbetsutskott gav tidigare i oktober uppdraget att ta fram förslag på extra skyddsåtgärder.
– Det kan motivera att vi gör extra åtgärder vid den pumpstationen som ligger närmast sjön, med extra kostnader för att säkerställa att vi inte får något utsläpp mot sjön, säger Carina Axelsson.
Bolmen – dricksvattentäkt för en miljon människor
En av de största farhågorna enligt de boende i området är att ett utsläpp ska förorena dricksvattentäkten.
Bolmen är skyddsvärd och förser västra Skåne med dricksvatten, men enligt Sydvatten är de planerade pumpstationerna ovanför vattenskyddsområdet.
Hör sydvattens svar på oron i klippet ovan.