Vimmerby kommuns ekonomi är i botten och här på servicehuset Granen försvinner de äldres mötesplats. Nu anordnar Vimmerbybon Carita Thörn en protestmarsch mot det hon menar är dåliga politiska beslut. Foto: Martina Lingefjord/SVT

Protestmarsch efter chefsutköp i Vimmerby: ”Det räcker nu”

Uppdaterad
Publicerad

Vimmerby kommuns ekonomi är körd i botten. Nu ska man spara in på mötesplatser för äldre – samtidigt som höga chefer köpts ut under året. Det har fått Vimmerbybon Carita Thörn att se rött.

Reaktionerna lät inte vänta på sig när kommunen, i ett drag för att spara pengar, tog beslut om att lägga ner mötesplatser för äldre.


I samma veva har tidningen Dagens Vimmerby berättat om chefsutköp för miljonbelopp under året. Det har fått tongångarna att gå höga i sociala medier.

Rapporteringen om utköpta chefer var droppen som fick Vimmerbybon Carita Thörn att börja planera en protestmarsch – mot det hon menar är slöseri med skattepengar.

– Alla jag träffar på pratar om det här, nu är det dags att vi visar vad vi tycker. Många tycker saker men det är dags att vi visar det för politikerna, säger hon.

”Dåliga ekonomiska beslut”

Marschen anordnas i samband med nästa kommunfullmäktige, i november, och ska gå till plenisalen.

Hon hoppas att politikerna ska ta tillbaka beslutet att stänga mötesplatserna för äldre. Hittills har ett 70-tal personer visat intresse för gå med i marschen.

Kan du förstå att kommunen behöver spara pengar?

– Jag kan förstå det men då tycker jag att man ska spara på andra sätt. Inte på de äldre. Man verkar ta dåliga ekonomiska beslut i kommunen, till exempel att köpa ut chefer. Det räcker nu, vi är många som fått nog, säger Carita Thörn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.