Magnus Frithiof är centrumchef på Region Kronobergs psykiatricentrum.

Psykologer flyr barnpsykiatrin i Växjö

Publicerad

Med två pensionsavgångar inräknade är det sammanlagt sju psykologer som lämnat barn- och ungdomspsykiatrin på kort tid. Av de 10,4 tjänster som enligt bemanningsplanen ska finnas är bara hälften besatta och verksamheten drivs nu med hjälp av tre inhyrda psykologer.

Problemen på BUP i Växjö har pågått under flera års tid. Senast i förra veckan kom en konsultrapport där både vården och arbetsmiljön på kliniken döms ut.

Att psykologerna flyr förklarar ledningen med de senaste årens turbulens med ständiga omorganisationer och chefer som har kommit och gått. Medarbetarna är helt enkelt trötta på att inte kunna utföra sitt jobb i lugn och ro och under väl fungerande former.

Problemen på BUP i Växjö

TV: Se hela inslaget på SVT Play

De psykologer som SVT Nyheter Småland har talat med, och som nu har sagt upp sig, har en annan bild. De är missnöjda med den nuvarande, relativt nya ledningen med centrumchefen Magnus Frithiof i spetsen. En av psykologerna säger: ”Man tillvaratar inte den kompetens som utredningspersonalen har. Man lyssnar inte på deras förslag.”

Vill ha inflytande i ledningsfrågor

En fråga som lyfts är om psykologerna själva ska kunna planera in kvalificerat övertidsarbete för att korta köerna snabbare. Det är en möjlighet som har funnits men som nu har tagits bort.

– För den enskilda som har kunnat och velat jobba övertid, har det kanske varit attraktivt. Men för att vara en attraktiv arbetsgivare måste vi organisera verksamheten så att arbetet kan utföras under normal arbetstid, säger Magnus Frithiof.

Magnus Frithiof menar att psykologerna vill ha inflytande i frågor som är rena ledningsfrågor och som också ska avgöras av ledningen.

– Nu handlar det om att skapa tydlighet i vilka förväntningar man kan ha om att vara delaktig i olika frågor. Det är lätt att missuppfatta vad det är man har möjlighet att påverka och vad man inte kan påverka.

Tre hyrpsykologer

Samtidigt har man tvingats hyra in tre psykologer. Detta trots Region Kronobergs klara ambition att avveckla all hyrpersonal. Men i rådande läge är det ändå en nödvändighet för att kunna skapa strukturer som gör arbetet hållbart i längden, menar Frithiof.

Att diskutera löner i syfte att få personal att stanna kvar är inget alternativ för ledningen.

– Lönesättningen är reglerad i avtal som vi följer, säger Magnus Frithiof. Det är inget vi förhandlar om.

Trots bemanningsproblemen är Magnus Frithiof ändå förhoppningsfull. Ett stort arbete för att skapa ordning och reda har redan startats efter rapporten med konsultföretagets förslag som utgångspunkt. Redan om några månader hoppas han se en förbättring av tillgängligheten på barn- och ungdomspsykiatrin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Problemen på BUP i Växjö

Mer i ämnet