• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Pulsträning sprider sig på småländska skolor

Uppdaterad
Publicerad

Skolor i bland annat Västervik, Kalmar och Mörbylånga har redan testat pulspass. I Kronobergs län är Ryssbyskolan i Ljungby kommun en av de första att prova och tanken är att det ska ge förbättrade skolresultat.

Musiken är hög och det är full fart på eleverna i årskurs fem och sex i Ryssbyskolan när SVT Nyheter Småland är på besök. Eleverna gör ett av veckans fyra pulspass. 

– Jag tycker att det är jättekul att få upp pulsen och bli svettig varenda dag, säger August Hummer andfådd samtidigt som han trampar på en motionscykel. 

Förbättrar inlärningen 

På Ryssbyskolan i Ljungby kommun infördes pulsträning höstterminen 2016. Det innebär att eleverna fyra gånger i veckan har ett 30 minuters motionspass där deras puls ska upp till mellan 65 och 85 procent av maxpulsen.   

Efter pulspasset ligger koncentrationskrävande ämnen som matematik och svenska på schemat, eftersom inlärningsförmågan då har visat sig vara  då är bättre. Pulspassen ligger oftast som första lektion på morgonen och lärarna har redan nu märkt stora skillnader i elevernas koncentration och prestation.

”De har ett snabbare tänkande”

– Tidigare när eleverna kom på morgonen satt de med huvudet mot bänken och var trötta. De hade ibland svårt att lyssna på den som pratade. Skillnaden är stor nu. När de kommer till klassrummet efter pulspasset så sätter de igång och jobbar direkt och kan fokusera på det som de ska göra, säger Lina Dürango, som är idrottslärare ock klassföreståndare för klass 6 på Ryssbyskolan. 

– I min klass är de mer koncentrerade och mer uthålliga. Jag känner också att de har ett snabbare tänkande, säger Daniel Ahlbin också är idrottslärare och klassföreståndare för klass 5.

Idrottslärarna Daniel Ahlbin Lina Dürango och Mattias Ljunggren Foto: SVT

Inspirerade av Vammaskolan

Det är de tre idrottslärarna Lina Dürango, Daniel Ahlbin och Mattias Ljunggren som har tagit projektet till Ljungby kommun. De har inspirerats av Vammarskolan i Valdermarsvik där pulsträningsprojektet är inne på sitt femte år. På den skolan har det har visat goda resultat, och uppmärksamheten har lett till att pulsträning har börjat spridas till andra skolor i Sverige. 

– De har sett att framförallt pojkars betyg har gynnats av pulsträning. De har också sett att eleverna är bättre fokuserade, säger Mattias Ljunggren som är förstelärare i idrott i Ljungby kommun. 

Mycket forskning 

I dag finns det mycket forskning runt om i världen som visar att fysisk aktivitet är viktig för inlärningen. Peter Pagels är universitetsadjunkt i idrottsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar och han forskar inom området fysisk aktivitet, miljö och hälsa 

– Det är ett väldigt hajpat ämne och man forskar mycket kring vad fysisk aktivitet har för effekter. Det finns både internationella och svenska studier som visar att den ökar pulsen och att den ökade energiomsättningen stimulerar till bättre skolresultat. Den kopplingen är tydlig idag, säger Peter Pagels.

Peter Pagels är universitetsadjunkt i idrottsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar Foto: SVT

Statsbidrag till pulsmätare

Genom ett nyinstiftat stadsbidrag som ska användas till hälsofrämjande skolutveckling har Ljungby kommun kunnat söka och sedan fått pengar till att köpa in pulsmätare till alla elever.  

Daniel Alhbin visar hur pulsbandet sätts fast runt bröstkorgen. På bandet placeras sedan en givare som skickar trådlös information till en projektor. Den visar sedan elevernas puls på väggen. 

– Det kommer att bli mycket lättare för eleverna att veta hur de ligger i puls. Det gäller att de ligger lagom. Ligger de för lågt i puls ger det inte samma effekt och ligger de för högt blir de så trötta att de inte orkar ta till sig kunskapen på lektionen efteråt. 

Pengarna från staten kommer också att räcka till ett utlåningskitt och tanken är att pulsträningen på så sätt ska kunna spridas till fler skolor i kommunen. 

– Jag, Daniel och Lina som har sökt det här bidraget kommer fungera som inspektörer och försöka åka runt till andra skolor i Ljungby och visa hur man kan genomföra pulspass. Vi kommer att kunna ta med oss pulsband, så att man får låna och testa, säger försteläraren Mattias Ljungberg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.