En skrotbil står på Puttes mark men han får inte röra på den annars begår han brott. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson

Putte får inte flytta skrotbilen från sin egen mark

Uppdaterad
Publicerad

En skrotbil har dumpats på privat mark utanför entrén till Patrik ”Putte” Johanssons företag i Kalmar. Men han får inte flytta på den demolerade bilen innan ägaren är identifierad. Eftersom registreringsskyltarna är bortplockade kan det ta månader innan bilen forslas bort.

I måndags lämnades en skrotbil på parkeringen utanför Putte Johanssons företag som säljer sportkläder i Kalmar. Dagen efter hade registreringsskylten plockats bort, alla glas var sönderslagna och det låg gamla matrester i bilen.

Men när Putte Johansson ringde polisen och kommunen fick han beskedet att han inte får röra på bilen förrän bilens ägare är identifierad. Annars kan han göra sig skyldig till egenmäktigt förfarande.

Han beskriver situationen som ett byråkratiskt moment 22.

– Som det är nu står den fast. Bilen ska bort, säger han.

Kommunen: ”Ett växande problem”

Enligt lagen om fordonsflytt får varken markägaren eller någon myndighet flytta på bilen innan ägaren är identifierad. Men när registreringskylten är borttagen blir jobbet mycket svårare – och skrotbilar kan bli stående på privat mark i månader. 

– Bilen måste ha stått i sju dygn innan markägaren kan kontakta Kronofogdemyndigheten eller kommunen, och aktivt försöka få tag på fordonsägaren så att bilen flyttar på sig. Sen när kommunen och fogden får det på sitt bord kan man inte flytta fordonet förrän efter 30 dagar efter markägaren försökte få tag på fordonsägaren, säger Anders Stridarv, trafiktekniker på Samhällstrafiksbyggnadskontoret i Kalmar kommun.

– Det här är ett växande problem. Det måste stiftas nya lagar för att göra det här på ett annat sätt, säger Anders Stridarv.

Otryggt för dansande ungdomar

Nyligen har Putte Johansson hyrt ut en del av sina lokaler till ungdomar för att träna dans. Att det står en sönderslagen skrotbil precis framför entrén till lokalen gör att området upplevs som otryggt, menar han.

– Varje dag är det ungdomar som ska in här, de ska dansa och hålla på med idrott. Det här ser de och det ger ingen trygghet till ungdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.