Hör vad riksdagsledamoten Monica Haider (S) tycker om regeringens vildsvinspaket. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Regeringen satsar 52 miljoner på vildsvinsåtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Vildsvinsstammen har på några decennier ökat avsevärt i antal. Till budgetpropositionen 2022 vill regeringen skjuta till flera miljoner för att få bukt med problemen.

Riksdagsledamoten Monica Haider (S) från Älmhult är själv jägare och stödjer förslaget. I början av september bjöd hon in andra socialdemokrater från riksdagens näringsutskott till Teleborg i Växjö, där vildsvin bökade upp gräsmattan förra vintern.

– Jag tycker det är bra att regeringen ser problemet och att man faktiskt tillsätter pengar och resurser, säger Monica Haider.

Viltskadorna har dubblerats

En ny undersökning från LRF visar att antalet viltskador på grödor och skördar har dubblerats i Småland de senaste sex åren.

Varför har man inte tagit till  politiska åtgärder tidigare ?  

– Alltså man har gjort saker tidigare, men nu har man sett att problemet blivit större. Och då behöver vi göra mer, säger Monica Haider. 

Trikinprover blev gratis

Vildsvinspaketet, som satsningen från regeringen kallas, presenterades redan 2019. Nu förstärks alltså satsningen till budgetpropositionen 2022, för att öka efterfrågan på vildsvinskött.

I förslaget ska 30 miljoner gå till investeringsstöd som ska möjliggöra att vildsvinsköttet når konsumenterna lättare. Och 22 miljoner ska gå till samverkan mellan markägare, arrendatorer och jägare. Utöver det föreslås trikinproverna vara subventionerade fram till år 2025.

Men delar av satsningen har också kritiserats. Trikinproverna blev redan i juni gratis för enskilda jägare, men inte för vilthanteringsanläggningar, som de flesta jägare använder sig av efter jakten.

Kan det ändras i den utökade satsningen?

– Det är mycket möjligt, men vad jag vet så pratas det inte riktigt om det, säger Monica Haider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.