Kvinnokliniken på Västerviks sjukhus har haft svårt att hitta nya specialistläkare och vill att läkarna ska fortsätta att jobba och ha jour 24 timmar i sträck. Foto: Stefan Jerrevång / BILDBYRÅN

Region Kalmar hittar inte läkare till kvinnokliniken i Västervik – tvingas söka ny dispens

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har läkarna på kliniken haft arbetstid och jour 24 timmar i sträck, trots att gränsen ska vara 20 timmar. Men det behövs fortsatt undantag från arbetstidsreglerna, menar Region Kalmar som nu söker dispens på nytt. Detta på grund av svårigheten med att anställa nya läkare.

Under ett extrainsatt regionstyrelsemöte på torsdagen fattades beslutet att söka förnyad dispens.

– Vi har goda skäl för begären om en längre dispens, säger Johan Rosenqvist, Hälso- och sjukvårdsdirektör. Vi kan dock inte vara säkra på att den blir godkänd av arbetstidsnämnden.

I dispensansökningen förklaras det att regionen har försökt rekrytera specialistläkare till kvinnokliniken på Västerviks sjukhus utan resultat. Kvinnoklinikens uppdrag kräver närvaro av specialistläkare dygnets alla timmar, skriver regionen.

Kompetensnivå

– Vi söker dispens fram till 1 september 2025, men om läget förändras och vi lyckas uppnå en tillräckligt hög kompetensnivå innan dess kan vi avsluta avvikelsen i förväg, säger Johan Rosenqvist.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, och facken kom överens om att ändra reglerna kring arbetstid och dygnsvila i Allmänna bestämmelser som trädde i kraft oktober 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.