Kvinna står framför ett ambulansintag vid länssjukhuset i Kalmar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lenita Petersson är nytillträdd verksamhetschef för ambulansen i Kalmar. Hon menar att ambulansverksamheten nu hunnit anpassa sig tillräckligt till de nya arbetstidsreglerna för att dispenserna inte ska behövas längre. Hör mer i klippet. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/SVT

Dispensen går ut för ambulanserna: ”Känner ingen oro”

Uppdaterad
Publicerad

Dispensen från reglerna för dygnsvila som har gällt under sommaren går ut sista september i Kalmar län. Men läget inför hösten är ett helt annat än för ett år sedan, menar verksamhetschefen Lenita Petersson.

När reglerna om dygnsvila trädde i kraft förra hösten sa ambulanssjuksköterskor upp sig, det blev svårigheter med att rekrytera ny personal och ambulanser blev stående nattetid. Något som ledde till oro bland boende runt om i länet.

Men när nu en ny höst väntar känner Lenita Petersson sig lugn, eftersom de har lösningar på gång för att kunna bemanna ambulanserna.

Men vilka lösningar det rör sig om vill hon inte gå in på eftersom det senare ska förhandlas fackligt. Hon kan dock säga att ambulanserna kommer att rulla dygnet runt.

Sa upp sig – men kom tillbaka

– Jag har ingen oro inför hösten och inte inför vintern eller kommande år heller. Vi har personer som har kommit tillbaka till verksamheten igen och det är ju roligt.

För att klara sommarbemanningen sökte Region Kalmar län dispens från reglerna för dygnsvila för 13 ambulansstationer och jourtjänstgöringen på kvinnokliniken på Västerviks sjukhus.

Inte klart i Virserum

I Vimmerby, Hultsfred och Virserum ville regionen ha dispens i tolv månader men fick avslag.

Och på ambulansen i Virserum är bemanningen fortfarande inte löst.

– Där lyckas vi i dagsläget inte bemanna dygnet runt men målet är att göra det, men det är en process med rekryteringen. Det tar tid, säger Lenita Petersson.

Region Kronoberg: ”I fas”

I Region Kronoberg gick dispenserna från sommaren ut 18 augusti och även där har de slopade dispenserna inte ställt till med problem:

– Vi är i fas bemanningsmässigt, säger Fredrik Dahlberg, verksamhetschef för ambulanssjukvården.

Han framhåller också att anledningen till att man behövde dispens i sommar var för att akutmottagningen i Ljungby då inte var dygnet-runt-öppen.

Det här innebär reglerna för dygnsvila

Förändringarna började gälla 1 oktober 2023 och innebär att ett arbetspass ska följas av ledighet.

Medarbetaren måste ha 11 timmars sammanhängande vila under varje 24-timmarsperiod.

Det gör att möjligheten att arbeta jourpass efter ett arbetspass begränsas.

Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.