En hand som sitter fast vid en papperslapp med numret 802, som placeras i en dispenser med blå ljus, märkt med ”Region Kronoberg” och texten ”Akutbesök”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av fyra personer som kommer till akuten i Kronoberg får lämna för egenvård eller uppmanas kontakta primärvården istället. Foto: SVT

Region Kronoberg slopar förslaget om krav på remiss till akuten

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget krav på remiss för att besöka akuten i Region Kronoberg.

Politikerna väljer att lyssna på den utredning som slår fast att trycket på andra delar av vården då skulle öka för mycket.

– Var fjärde patient som kommer till akuten får åka hem igen efter den första bedömningen. Vi har ett problem med att patienter inte riktigt vet vart de ska vända sig, säger Ida Eriksson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Kronoberg.

Därför beställde politikerna en utredning om att införa ett obligatoriskt krav på remiss innan ett besök på akuten.

Först kontakt på telefon – sen remiss

Tanken var att patienten först skulle ta kontakt med rådgivare på 1177 eller den digitala tjänsten 1177 direkt, som skulle bedöma behovet av remiss.

Men det här förslaget läggs nu alltså i malpåse – tills vidare.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Ewa Ekman, som gjort utredningen, menar att ett krav på remiss på akuten riskerar att öka belastningen på primärvården. Särskilt den del som patienter får kontakt med via telefon.

– Vi har ett behov av att utveckla tillgängligheten där innan vi ställer krav på remiss.

Riskerade att öka trycket på primärvården

Men hon pekar också på att regionen vill se resultat av andra, redan påbörjade åtgärder, innan remisskravet införs. Ett exempel är att patienter som legat inne ofta hänvisas till akuten om de blir sämre eller har frågor.

– Det kan vara rätt i bland men långt ifrån alltid. Vi behöver göra många olika åtgärder som tillsammans leder patienterna till rätt vårdnivå, säger Ewa Ekman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.