– 2018 och 2019 hade vi en lägre andel hyrpersonal, så andelen har ökat de senaste åren, säger Roger O Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektören på Region Kronoberg.
En jämförelse mellan första halvåret av 2022 och första halvåret 2021 visar att kostnaderna för inhyrd personal i Kronoberg ökade med 19 procent – från 99,8 miljoner till 118,9 miljoner.
I Kronoberg går 6,8 procent av den totala personalkostnaden till hyrpersonal. Det kan jämföras med Kalmar län där andelen är 5,8 procent och Jönköpings län där andelen är 3,7 procent.
Av landets 21 regioner är det bara Region Skåne som lyckats med målet som innebär att kostnaden för hyrpersonal inte får överstiga två procent av den totala personalkostnaden.
Hyrpersonal ska inte bo i länet
Enligt hälso- och sjukvårdsdirektören Roger O Nilsson jobbar regionen med flera olika lösningar för att minska hyrpersonalen. Det handlar bland annat om att få fler anställda att vilja jobba heltid.
Nyligen skapade de också en budskapsplattform, ett internt dokument som vänder sig till chefer som rekryterar personal. Där står de att regionen har som ambition att inte anställa hyrpersonal som är bosatt i länet.
I dokumentet framkommer det att cirka 110 personer av den anlitade hyrpersonalen är bosatt i Kronoberg. I förlängningen skulle de behöva jobba på annan ort om de inte tar anställning hos regionen.
– Vi vill anställa dem. Vi tycker inte att det är rätt att de jobbar hos oss via ett hyrbolag. När vi träffar leverantören och de presenterar vilka som kan ta ett hyrkontrakt hos oss, så vill vi inte välja dem som bor i Kronoberg, säger Roger O Nilsson.
Se mer i klippet ovan.
Så stor andel av den totala personalkostnaden går till hyrpersonal
Västernorrland: 9,6 procent
Gävleborg: 9,4 procent
Norrbotten: 9,4 procent
Gotland: 9,3 procent
Västmanland: 7,4 procent
Blekinge: 7,4 procent
Sörmland: 7,0 procent
Kronoberg: 6,8 procent
Jämtland Härjedalen: 6,2 procent
Kalmar: 5,8 procent
Värmland: 5,5 procent
Västerbotten: 4,4 procent
Dalarna: 4,3 procent
Uppsala: 4,3 procent
Halland: 3,8 procent
Jönköping: 3,7 procent
Östergötland: 3,7 procent
Stockholm: 3,4 procent
Örebro: 2,8 procent
Västra Götaland: 2,7 procent
Skåne: 1,8 procent
Siffrorna avser första halvåret 2022. Källa: SKR