Skåne enda regionen som klarat målet kring hyrpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 februari ska Region Sörmland kraftigt minska antalet inhyrda sjuksköterskor. Detta är ett första steg i att bli oberoende av hyrpersonal – ett mål som alla regioner i landet strävar mot. Men hittills har bara Region Skåne uppnått målet. 

Region Skåne har jobbat sedan 2015 med att bli hyroberoende, vilket innebär att kostnaden för inhyrd personal inte får överstiga två procent av den totala personalkostnaden på ett år. Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, ligger Skånes hyrkostnader på 1,8 procent.

En av insatserna för att bli hyroberoende var att inrätta resursteam på alla sjukhus med egen personal som skulle jobba på samma villkor som på ett bemanningsföretag, hoppa in där det behövs och få högre lön. Även Region Sörmland planerar att utveckla liknande team.

Syftet med att bli hyroberoende är att skapa kontinuitet för att kunna ge säker vård. Förlorar man inte det syftet med sådana team?

– Det kan man göra på ett sätt men man är väldigt mycket mer hemma på sitt sjukhus. Man har ett par vårdavdelningar som man arbetar på och de är kända där. De bidrar också till utvecklingen och teamet, säger Maria Ingvarsson, HR-strateg i Region Skåne.

Bemanningsföretag finns kvar

Region Sörmland hoppas att sköterskor ska välja en anställning hos dem när hyrjobben försvinner. Men i Skåne har bemanningsmarknaden inte försvunnit – trots regionens bantning.

– Vi har fortfarande stor brist på egen personal. Det ser olika ut i olika verksamheter, men på totalen så är det brist. Det är också brist på hyrpersonal och vi får inte alltid hyrleverans på det som vi önskar.

Oklart hur mycket som sparas

Hur mycket pengar som Region Skåne har sparat på minskningen är oklart.

– Det är omöjligt att svara på. Möjligen på lägre nivå, i en enskild verksamhet, men inte på aggregerad nivå i vår stora region, säger Ingvarsson.

”Har blivit tuffare”. Så gjorde Skåne för att minska på hyrpersonalen – hör svar om fördelarna och nackdelarna i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.