Smilla Fredhage är 20 år och ungdomsansvarig för Lottakåren i Växjö. Hon gick med redan som 15-åring, och ser nu en tydlig ökning av nya medlemmar på grund av det säkerhetspolitiska läget i Europa.
– Dels är det gamla medlemmar som kommer tillbaka, och så är det helt nya. Folk undrar vad vi gör och vad vi håller på med. Många är väldigt oroliga, och det är vi lottor också såklart. Men om man lite koll på hur samhället kommer agera om det händer någonting så är man ändå förberedd, säger hon.
Nedgång sedan 90-talet
Lottakåren utbildar kvinnor i civil krisberedskap, och erbjuder även utbildningar som ger militära kompetenser med placering i Försvarsmakten.
De senaste två veckorna har den svenska Lottakåren registrerat drygt 540 nya medlemmar i landet, vilket är lika många som vanligtvis rekryteras under ett helt år. Av dessa har ett tiotal anslutit sig till Växjökåren.
– Ända sedan 90-talet har vi haft en stor nedgång, så det är enorm ökning nu. Väldigt många av medlemmarna som söker nu vill göra något aktivt. Fler vill gå våra utbildningar för att göra en insats, säger generalsekreteraren Anna Nubäck.
Kan ni skala upp?
– För vår del är vi väldigt glada intresset att ökar för vi behöver ha fler som har utbildningar och befattningar. Vi har plats för att skala upp, men det finns en begränsning också. Vi tittar på nya möjligheter för medlemmarna som strömmar in, säger Anna Nubäck.
SVENSKA LOTTAKÅREN
• Lottakåren är en frivillig och partipolitiskt obunden försvarsorganisation som startades 1924, under namnet Föreningen Stockholms Landstormskvinnor.
• Idag utbildar kåren lottor i bland annat krisberedskap och ledarskap. Syftet är att bidra till totalförsvarets beredskap, genom att hjälpa och stärka myndigheter vid kris eller krig.
• Det finns 81 Lottakårer i varierande storlekar från norr till söder.
• Alla som inte identifierar sig som män kan bli medlemmar i en lokal Lottakår.
Källa: Svenska Lottakåren