Richard Teern, handlare i Borgholm på Öland Foto: SVT

Richard anställer ex-kriminella i sin matbutik

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler arbetsgivare vill se utdrag ur polisens belastningsregister innan de anställer ny personal. Men i Borgholm på Öland finns en arbetsgivare som tänker annorlunda.

Richard Teern har drivit en livsmedelsbutik i Borgholm i över 20 år, men aldrig begärt att få se utdrag ur polisens belastningsregister när han har anställt personal.

– Alla människor har rätt att vara i den icke-kriminella världen och för att personer som hamnat snett ska komma dit så måste vi vara ett antal som hjälper till och skapar förutsättningarna, säger han.

Brottsutdrag vid anställningar

Anställer ex-kriminella

Förra året begärdes det ut över 733.000 utdrag från polisens belastningsregister, men Richard Teern går mot strömmen. Han har istället valt att samarbeta med Concept Delectus, som tidigare hette KRIS i Kalmar (Kriminellas revansch i samhället). Under sex somrar har personer med tung kriminell bakgrund jobbat i butiken.

Richard berättar att han enligt överenskommelsen med Concept Delectus inte anställer personer dömda för grova sexualbrott, men vid ett tillfälle fick han reda på att en kille som jobbat i butiken ska ha dödat två personer.

– Det var ingenting jag frågade om när jag anställde honom. Han representerade något annat för mig. Det var en kille som ville göra rätt för sig och komma ut i livet igen, säger Richard.

Möts av ärlighet

Enligt Richard har det inte inneburit några problem att han gett kriminella en andra chans. Inget har till exempel blivit stulet utan han har tvärtom mötts av ärlighet. Richard berättar om en sommarkväll när de städade vid kassorna och en kille hittade två stycken 500-lappar.

– Du, Richard titta vad jag hittade! Jag är inte säker på att andra anställda inte skulle ha stoppat dem i egen ficka, men den här killen vill komma in i en ny värld med heder och samvete.

Har du någon förståelse för att arbetsgivare kan vara rädda för att få in fel personer?

– Det är klart att jag kan ha det, men det beror på hur stort deras egna samvete är. Jag vill gärna vara en form av språngbräda där man lär sig hur man beter sig. Det handlar om att komma i tid, hur man är klädd, hur man för sig och hur man jobbar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brottsutdrag vid anställningar

Mer i ämnet