• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Riktlinjer kring fluor utreds

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsverket gör nu en kartläggning för att se om riktlinjerna kring fluoranvändning behöver förändras.

Myndigheten ska undersöka hur mycket fluor man riskerar att få i sig om man använder sig av exempelvis både fluortandkrämer, munskölj och fluortabletter. Tanken är att se om det kan innebära en hälsorisk.

–  Att borsta tänderna som vanligt vet vi sedan länge att det inte medför  några som helst risker. Däremot om man använder många fluoridprodukter samtidigt så kan det vara läge att uppdatera våra råd, så det är därför vi behöver en kartläggning, säger Tomas Byström som är utredare på enheten för kosmetiska produkter på Läkemedelsverket.

Fluoranvändandet

I dag finns det regler kring hur mycket fluor en produkt får innehålla. Läkemedelsverket uppger att fluor är bra för tandhälsan, samtidigt som de negativa effekterna bedöms vara minimala när fluorhalterna håller sig inom gränsvärdet.

Kombination av produkter

Men då det finns flera olika fluorprodukter på marknaden, vill Läkemedelsverket genom en kartläggning undersöka om det kan finnas några hälsorisker i att kombinera dem – alltså om det därmed finns någon risk att råka få i sig för mycket fluor.

Någon gång under första halvåret 2015 väntas Läkemedelsverket vara klar med sin kartläggning, och då eventuellt komma med nya rekommendationer kring fluor.

– Det är vår tanke ja. Om det visar sig att det behövs några nya rekommendationer, vi får ju se vad kartläggningen kommer fram till, säger Tomas Byström.

Kan det vara så att vi får i oss för mycket fluor idag?

– Inte för de allra flesta. Borstar man tänderna som vanligt, två-tre gånger per dag, så innebär det ju inga som helst problem, säger Tomas Byström som är utredare på enheten för kosmetiska produkter på Läkemedelsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fluoranvändandet

Mer i ämnet